Társoldalunk:

Felmentették a doppingvád alól az NFL-legendát

2016.07.25. 21:41

Hét hónapon át tartó vizsgálat végére tett pontot az ítélet, miszerint Peyton Manning nem bűnös, azaz nem szedett sérülése idején emberi növekedési hormont.

A profi amerikaifutball-liga (NFL) által lefolytatott vizsgálat minden vád alól felmentette a Denver Broncos kétszeres Super Bowl-győztes irányítóját, Peyton Manninget a tiltott növekedési hormonnal történt visszaélés vádját illetően.

Manninget az Al-Jazeera America televízió egy dokumentumfilmjében vádolták meg, melyben rejtett kamerás felvételekkel próbálták bizonyítani, hogy 2011-es súlyos nyaksérülése idején felesége és egy indianapolisi (Manning 1998 és 2011 között a helyi Coltsban játszott) klinika segítségével az NFL szabályzata által tiltott emberi növekedési hormont szedett.

Feddhetetlen bajnokként búcsúzottForrás: AFP/Timothy A. Clary

„Hét hónapos átfogó vizsgálat végén megállapítottuk, hogy az Al-Jazeera által felhozott vádakat illetően nincs hiteles bizonyíték arra, hogy Peyton Manning emberi növekedési hormont, vagy más, a liga által tiltott teljesítményfokozó szert használt volna" – áll az NFL közleményében.

A vizsgálatot a liga biztonsági és jogi bizottsága folytatta le, Manningék pedig mindenben együttműködtek, legyen szó hang- és videófelvételek megtekintéséről, illetve meghallgatásáról, vagy laborvizsgálatok újbóli elvégzéséről.

Még nincs vége

Ezzel együtt az NFL nem adott részletes tájékoztatást a vizsgálatról, ahogy a fentebb említett indianapolisi klinika, a Guyer Institute szerepét sem taglalta. Azt viszont elárulták, hogy további játékosok (például a Green Bay Packersben játszó Clay Matthews és Julis Pepper, vagy a Pittsburgh Steelersben szereplő James Harrison) ellen is folyamatban van hasonló vizsgálat.

Payton Manning 18 idényt számláló profi karrier után 2016. március 7-én jelentette be, hogy két héttel 40. születésnapja előtt visszavonul. Kétszeres bajnok, a második aranygyűrűt éppen idén februártban gyűjtötte be, és számtalan ligarekord tulajdonosa.