Vágólapra másolva!
Szükségesnek tartja Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke és a WADA számára jelentést készítő Richard McLaren független fővizsgáló kihallgatását az orosz Nyomozó Bizottság  a doppingbotrány kivizsgálásának ügyében - jelentette ki kedden Moszkvában Vlagyimir Markin, a hatóság szóvivője.

Közölte, hogy az ezzel kapcsolatos jogsegélykérelmeket az SZK el fogja küldeni az illetékes külföldi szerveknek. Markin szerint a WADA

nem mutatott be konkrét, az orosz sportolók doppinghasználatát alátámasztó bizonyítékokat,

mi több az SZK ezzel kapcsolatos jogsegélykérelmére sem Kanadából, sem az Egyesült Államokból, sem Svájcból nem érkezett válasz.

Mint mondta, az SZK sajtójelentések alapján indított nyomozást az orosz atléták doppinghasználatának ügyében, de mindeddig egyetlen arra vonatkozó bizonyítékot sem talált, hogy orosz sporttisztségviselők részesei lettek volna tiltott szerek sportolók körében való terjesztésének.

Megalapozatlan feltételezés

Hangsúlyozta, hogy Grigorij Rodcsenkov, a WADA egyik alegységeként működő Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) volt vezetője - a doppingbotrány egyik, az Egyesült Államokba menekült kirobbantója - szervezeti értelemben csak a nemzetközi ügynökségnek volt alárendelve. Markin rámutatott: emiatt a nyomozás arra a megalapozott feltételezésre jutott, hogy a doppingminták megsemmisítésére Rodcsenkov a WADA valamelyik vezetőjétől kaphatott utasítást. Szavai szerint mások mellett ezt a verziót is meg fogják vizsgálni.

Az orosz doppingbotrány érintettjei Forrás: AFP

Úgy vélekedett, ezt a verziót támasztja alá, hogy mindeddig semmilyen konkrét bizonyíték nem merült fel az orosz sportolók doppinghasználatának bizonyítására.

Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium korábbi igazgatója ellen Oroszországban hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást indítottak azzal vádolva őt, hogy 2014-ben megsemmisített 1437 doppingmintát,

jóllehet a WADA arra szólította fel, hogy a későbbi ismételt vizsgálatok céljából őrizze meg azokat.

Június elején az SZK ugyancsak büntetőeljárást indított az orosz atlétikai szövetség néhány vezetője ellen, szintén doppingügyekkel összefüggésben.