Így doppingolhattak a sportolónők a riói olimpián

athletics Horizontal 800 METERS
(L-R) Silver medallist Burundi's Francine Niyonsaba, gold medallist South Africa's Caster Semenya, and bronze medallist Kenya's Margaret Nyairera Wambui pose on the podium for the Women's 800m Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 20, 2016. / AFP PHOTO / Eric FEFERBERG
Vágólapra másolva!
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint elképzelhető, hogy évek múlva akár komoly lebukások is várhatók a riói olimpián jó eredményt elért sportolók között.

A Borsonline készített interjút Tiszekerrel, akinek felvetették, hogy egyes elméletek szerint a női sportolók azért robbantottak nagyot Brazíliában, mert a biológiai útlevél bevezetésekor már eleve bedoppingolva, férfi nemi hormonnal telepumpálva adtak le mintát. A következő ellenőrzésen ugyanolyan magas hormonszintet produkáltak, ezért nem bukott ki a csalás.

A riói olimpia női 800 méteres síkfutásának dobogósai Forrás: AFP/Eric Feferberg

"Érdekes felvetés – kezdte a MACS vezetője. – A növekedési hormon használatának kimutatása új módszer, egy-két éven belül tömegével állapítják meg biztonságosan a használatát.

Tiszeker örül annak, hogy magyar sportolók nem buktak meg Rióban, de fellélegezni csak tíz év múlva lehet, mivel addig kell a mintákat megőrizni. „Egyébként nem nagyon izgulok: úgy tűnik, nem volt hiábavaló Rio előtt a rengeteg ellenőrzésünk.”

Elárulta azt is, hogy a 160 magyar olimpikon közül Hosszú Katinkát ellenőrizték a legtöbbször.

Hosszút ellenőrizték a legtöbbször Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Rose

Az oroszok eltiltása ugyanakkor példa nélküli volt.

De nem csak az oroszok James Bond-filmekbe illő csalása tartozik ide. Lebuktak a kenyai atléták is. Állandó téma volt, ki indulhat, és ki nem. Jó ötlet volt a nemzetközi Sportdöntőbíróságot bevonni a folyamatba.”