Társoldalunk:

Így doppingolhattak a sportolónők a riói olimpián

2016.09.02. 10:03

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint elképzelhető, hogy évek múlva akár komoly lebukások is várhatók a riói olimpián jó eredményt elért sportolók között.

A Borsonline készített interjút Tiszekerrel, akinek felvetették, hogy egyes elméletek szerint a női sportolók azért robbantottak nagyot Brazíliában, mert a biológiai útlevél bevezetésekor már eleve bedoppingolva, férfi nemi hormonnal telepumpálva adtak le mintát. A következő ellenőrzésen ugyanolyan magas hormonszintet produkáltak, ezért nem bukott ki a csalás. 

A riói olimpia női 800 méteres síkfutásának dobogósaiForrás: AFP/Eric Feferberg

"Érdekes felvetés – kezdte a MACS vezetője. – A növekedési hormon használatának kimutatása új módszer, egy-két éven belül tömegével állapítják meg biztonságosan a használatát. Az adatokat évekig gyűjtjük, ami azt jelenti: lesznek komoly lebukások.” 

Tiszeker örül annak, hogy magyar sportolók nem buktak meg Rióban, de fellélegezni csak tíz év múlva lehet, mivel addig kell a mintákat megőrizni. „Egyébként nem nagyon izgulok: úgy tűnik, nem volt hiábavaló Rio előtt a rengeteg ellenőrzésünk.” 

Elárulta azt is, hogy a 160 magyar olimpikon közül Hosszú Katinkát ellenőrizték a legtöbbször. 

Hosszút ellenőrizték a legtöbbszörForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Rose

Az oroszok eltiltása ugyanakkor példa nélküli volt. Tény, hogy ennyi botrányra, velőtrázó horrorsztorira még soha nem derült fény. De nem csak az oroszok James Bond-filmekbe illő csalása tartozik ide. Lebuktak a kenyai atléták is. Állandó téma volt, ki indulhat, és ki nem. Jó ötlet volt a nemzetközi Sportdöntőbíróságot bevonni a folyamatba.”