Társoldalunk:

65 tonnás acél ugrótorony épül a Dunán

2016.09.02. 16:35

Harminchárom méter magas és hatvanöt tonnás lesz az az ideiglenes acél ugrótorony, amely a jövő évi, budapesti vizes világbajnokságra épül a Batthyány térnél az alsó rakparton és a Dunán.

Magyarországon a vb-n bemutatkozó óriás-toronyugrás férfi és női versenyének résztvevői 27, illetve 20 méteren kialakított platformról elrugaszkodva mutatják majd be ugrásaikat, és egy 15 méter átmérőjű mobil medencébe érkeznek. A festői hátteret a Parlament épülete biztosítja majd.

A szervezők pénteki tájékoztatása szerint az acéltorony és a medence 17x47 méter alapterületű vasbeton platformra kerül, amelynek kialakításához 615 köbméter betont és 125 tonna betonacélt használnak fel. A platform alépítményét a Dunában alakítják ki, a folyón lehorgonyzó hajóról építkezve. Mindez úgy fog megtörténni, hogy az autós és villamosforgalmat csupán a rendezvény alatt kell majd korlátozni.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az óriás-toronyugrás 2013-ban, a barcelonai világbajnokságon került először a műsorba, a sikeres premiert követően pedig tavaly Kazanyban is a vb egyik színfoltja volt.

A 2017-es világbajnokságnak – amelyen úszás, műugrás, műúszás, Balatonfüreden nyílt vízi úszás, valamint vízilabda szerepel a programban – eredetileg Guadalajara adott volna otthont, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt tavaly februárban visszalépett. A FINA tavaly március 11-én közölte, hogy Budapestnek adja a rendezés jogát.