Társoldalunk:

A riói aranyérem után meg akar halni a paralimpiai bajnok

2016.09.06. 15:08

A belga Marieke Vervoort gyógyíthatatlan beteg, és azt mondja, nem tudja tovább elviselni a fájdalmat. Még nyerne egy aranyat Rióban, és utána jöhet a halál.

A 37 éves belga paralimpiai bajnok, Marieke Vervoort megdöbbentő nyilatkozatot adott a Le Parisien francia lapnak egy nappal a riói paralimpia kezdete előtt. A gyógyíthatatlan degeneratív gerincbetegségben szenvedő kerekesszékes sportoló, miután megvédte Londonban szerzett bajnoki címét, hazatérve az eutanáziát fogja kérni az orvosoktól. 

Marieke VervoortForrás: AFP/Karim Jaafar

„Volt nekem is bakancslistám, de ma már csak az olimpiai arany éltet – mondta Vervoort, aki négy éve Londonban 100 méteren arany-, 200 méteren pedig ezüstérmet nyert a T52-es kategóriában. Mindenki látja, amikor az éremmel a nyakamban mosolygok, de a sötét oldalt, azt, hogy mennyire szenvedek, senki sem ismeri. 

Vervoort elmondta, hogy az erős fájdalomtól éjszakánként csak tíz percekre tud elaludni, reggel pedig, amikor felébred, megadóan hagyja, hogy az ápolók beadják neki a napi morfiumadagot. 

Szó szerint kikopott belőlem a félelem és a frusztráció”  – mondja Vervoort, akinél 2000-ben diagnosztizálták a súlyos betegséget.

Belgiumban 2002 óta lehet kérni az eutanáziát gyógyíthatatlan betegségek esetén. Az engedélyezéséhez három orvosos írásos jóváhagyására van szükség.