A bíróság sem kegyelmezett az orosz paralimpikonoknak

disabled drugs Horizontal panoramic
Head of the Russian Paralympic Committee Vladimir Lukin looks on during a press conference in Moscow on August 8, 2016 following Russia's suspension from the Paralympic Games in Rio over state-run doping. International Paralympic Committee President Philip Craven announced Russia's suspension from the body on August 7 following doping revelations in an inquiry last month, ruling the country out of the September 7-18 event. The International Paralympic Committee's decision to ban Russia from the Paralympic Games in Rio over state-run doping was "beyond belief", Russia's sports minister Vitaly Mutko said. / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Hiába próbálkoztak az orosz parasportolók, a bíróság visszautasította fellebbezésüket, így már semmiképpen sem indulhatnak a szerdán kezdődő riói paralimpián.

Az orosz érintettek közül 84-en akarták elérni az illetékes német bíróságnál, hogy mégis megkapják a rajtengedélyt, ám a bonn - ahol a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) is székel - testület kedden úgy ítélkezett, hogy

az IPC nem kötelezhető arra, hogy engedélyezze az oroszok részvételét.

Egy nappal korábban tíz orosz sportoló hasonló kérelmét utasította el a bíróság.

A hét végén az IPC honlapján közölte, hogy az egyéni indulás lehetőségét sem adja meg a riói paralimpiáról kizárt orosz sportolóknak, akik így semleges színekben sem lehetnek ott a játékokon. Moszkva a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is hiába keresett jogorvoslatot, ez a testület sem méltányolta a kérést.

Vlagyimir Lukin, az Orosz Paralimpiai Bizottság elnökének sem kell Rióba utaznia Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke hatalmas hibának minősítette a paralimpikonjaikat sújtó IPC-határozatot, a sportolók részvételi tilalmát "félreállításnak" nevezve. Szerinte a nyomás Oroszországra folytatódni fog.

- fogalmazott.

A riói paralimpiáról kiszorult orosz sportolóknak saját "háziversenyt" ígért Vlagyimir Putyin államelnök, aki a Moszkva környéki sportlétesítményekben megrendezendő különviadalt múlt csütörtökön jelentette be. Az államfő azt is tudatta, hogy a sportolók jutalmazása azonos lesz az olimpiai díjazással. A viadal egybeesik a riói paralimpiával, vagyis szintén szeptember 7-én kezdődik.

Alekszandr Zsukov Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki az IPC a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.