Társoldalunk:

A bíróság sem kegyelmezett az orosz paralimpikonoknak

2016.09.06. 17:22

Hiába próbálkoztak az orosz parasportolók, a bíróság visszautasította fellebbezésüket, így már semmiképpen sem indulhatnak a szerdán kezdődő riói paralimpián.

Az orosz érintettek közül 84-en akarták elérni az illetékes német bíróságnál, hogy mégis megkapják a rajtengedélyt, ám a bonn - ahol a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) is székel - testület kedden úgy ítélkezett, hogy az IPC nem kötelezhető arra, hogy engedélyezze az oroszok részvételét. Egy nappal korábban tíz orosz sportoló hasonló kérelmét utasította el a bíróság.

A hét végén az IPC honlapján közölte, hogy az egyéni indulás lehetőségét sem adja meg a riói paralimpiáról kizárt orosz sportolóknak, akik így semleges színekben sem lehetnek ott a játékokon. Moszkva a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) is hiába keresett jogorvoslatot, ez a testület sem méltányolta a kérést.

Vlagyimir Lukin, az Orosz Paralimpiai Bizottság elnökének sem kell Rióba utazniaForrás: AFP/Yuri Kadobnov

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke hatalmas hibának minősítette a paralimpikonjaikat sújtó IPC-határozatot, a sportolók részvételi tilalmát "félreállításnak" nevezve. Szerinte a nyomás Oroszországra folytatódni fog.

Minden erőnket latba kell vetnünk, hogy sportolóink a jövőben részt vehessenek a nemzetközi versenyeken - fogalmazott.

A riói paralimpiáról kiszorult orosz sportolóknak saját "háziversenyt" ígért Vlagyimir Putyin államelnök, aki a Moszkva környéki sportlétesítményekben megrendezendő különviadalt múlt csütörtökön jelentette be. Az államfő azt is tudatta, hogy a sportolók jutalmazása azonos lesz az olimpiai díjazással. A viadal egybeesik a riói paralimpiával, vagyis szintén szeptember 7-én kezdődik.

Alekszandr ZsukovForrás: Sputnik/Alexander Vilf

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki az IPC a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.