Életük formájában vannak a magyar erőemelők

Faragó Péter; Tunkel Nándor, erőemelés, paralimpia
Rio de Janeiró, 2016. szeptember 6. Tunkel Nándor erőemelő edz a Rio de Janeiró-i a Riocentro 5-ös Pavilonjában két nappal a paralimpiai játékok kezdete előtt, 2016. szeptember 5-én. Mögötte Faragó Péter szövetségi kapitány. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Faragó Péter szövetségi kapitány szerint a szerdán kezdődő riói paralimpián induló magyar erőemelő-csapat minden tagjának az a célja, hogy megjavítsa egyéni legjobbját.

Az együttes létszáma közvetlenül a rajt előtt megduplázódott, mivel a már régóta kvótás nehézsúlyú Sas Sándor és a 49 kilós súlycsoportban érdekelt Tunkel Nándor mellé - az oroszok kizárása után - Sztanó György és Mezei Katalin is csatlakozhatott.

"Mindkét utóbbi versenyző úgy készült, mintha induló lenne, miután a szabadkártyák kiosztása után, áprilisban első számú tartalékok lettek. Mindketten bevállalták a munkát, miután úgy gondolták, ha nem is jutnak ki Rióba, az a munka már nem fog elveszni. Persze nyilván nehezebb volt úgy készülniük, hogy a társaik utazhatnak, ők nem, de végül meglett a jutalma az erőfeszítéseiknek" - mondta a hétfői edzésen Faragó Péter, hozzátéve: óriási volt az öröm, amikor aztán megtudták, hogy ők is kvótához jutottak.

Tunkel Nándor erőemelő edz riói paralimpia előtt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szövetségi kapitány csapatának tagjait úgy jellemezte, hogy mindannyian életük formájában vannak, s céljuk, hogy megdöntsék egyéni csúcsukat.

"Hogy ez milyen helyezésre lesz elég, majd kiderül, de ez másodlagos. Természetesen örülnénk éremnek-érmeknek, de ez nem elvárás"- tette hozzá.

A +107 kilós súlycsoportban érdekelt Sas Sándornak 220 kiló, Tunkel Nándornak (49 kg) 157 kiló, Sztanó Györgynek (54 kg) 125 kiló, Mezei Katalinnak (50 kg) 61 kiló az egyéni legjobbja.

A versenyzőknek a viadal során három kísérletük lesz, s ha a három bíró közül kettő érvényesnek ítéli az adott gyakorlatot, akkor azt elfogadják.