Megbüntették az orosz zászlót lengető fehéroroszt

Russian flag at the opening ceremony of the 2016 Summer Paralympics stadium landscape HORIZONTAL russian flag maracana
2930766 09/08/2016 Andrei Fomochkin, Director of the Republican Center for Olympic Training in Track and Field (Belarus), with a Russian flag during the parade of athletes and national delegations at the opening ceremony of the 15th Summer Paralympic Games in Rio de Janeiro. Iliya Pitalev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Délelőtt még csak gondolkozott rajta a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, hogy milyen büntetést szabjon ki a nyitóünnepségen orosz zászlót lengető fehérorosz sportvezetőre, délutánra azonban már megszületett a döntés. Cselekedetéért a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság visszavonta akkreditációját.

Az ünnepség után kiderült, hogy Andrej Fomocskin, az atléták olimpiai edzőközpontjának igazgatója volt az, aki az orosz lobogóval vonult be a stadionba.

Az Orosz Paralimpiai Szövetség elnöke, Vlagyimir Lukin szerint ez szép gesztus volt a fehéroroszok részéről, egyúttal köszönetet mondott érte. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hősnek nevezte Fomocskint, aki szolidaritást vállalt a paralimpiáról igazságtalanul kizárt sportolókkal.

A hős Andrej Fomocskin az orosz zászlóval a paralimpia megnyitóján Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

A fehérorosz külügyminisztérium közleménye szerint Fomocskin helyesen cselekedett. Az IPC viszont nem nézte jó szemmel az akciót, és - amint arról Craig Spacey, a bizottság sajtóattaséja saját Twitter-oldalán beszámolt - a fehérorosz sportvezetőtől megvonták az akkreditációját.

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.

Az oroszok otthon saját versenyt szerveznek azoknak a parasportolóknak, akik nem indulhattak Rióban.