Társoldalunk:

Rómában a korrupció miatt tartanak az olimpiarendezéstől

2016.09.08. 10:47

A júniusi önkormányzati választásokon az olasz fővárosban győztes 5 Csillag Mozgalom vezetői szerdán ismét egyértelműen kijelentették, hogy nem támogatják Róma pályázatát a 2024-es nyári olimpia rendezésére.

Az ellenzéki párt szerdán tartott gyűlést, ahol szimpatizánsok előtt a Movimento 5 Stelle (M5S) több vezetője arról beszélt, hogy az egyébként is komoly adóssággal küzdő fővárosban nehezen lenne finanszírozható a játékok lebonyolítása, az tovább mélyítené a korrupciót, és csupán a gazdag építési vállalkozások járnának vele jól.

„Azok, akik azzal akarnak meggazdagodni, hogy cementtel borítják be az országot, elmehetnek a pokolba. Éppen ezért nem tudjuk elfogadni az olimpia logikáját” – mondta Luigi Di Maio, az M5S egyik vezetője.

Nem az olimpia a prioritás Rómában

A rendezvényen a felszólalók a pályázati bizottságot vezető Luca di Montezemolo volt Ferrari-elnököt is keményen bírálták, elsősorban azért, mert az 1990-es labdarúgó-világbajnokság után – aminek szervezőbizottságát Montezemolo irányította – a felvett kölcsönöket egészen idén januárig törlesztette az állam.

Virginia RaggiForrás: --

Virginia Raggi polgármester, az M5S politikusa eddig is többször kifejtette, hogy egészen más prioritásai vannak, mint az olimpia, ugyanakkor a város hivatalosan még nem mondta le a kandidálást.

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke és Matteo Renzi miniszterelnök egyaránt hangsúlyozták korábban, hogy a római városvezetés döntésén múlik, pályázik-e Róma, vagy sem. Ugyanakkor mindketten úgy vélik, hiba lenne a kandidálás visszavonása. Malago ezért a közeljövőben tárgyalni fog Virginia Raggival, és szeretné meggyőzni arról, hogy támogatni kell a projektet.

Amennyiben a római pályázatot visszavonják, a kandidáló Budapest mellett már csak két város maradna versenyben, Los Angeles és Párizs.