Osváth Richárd ezüstérmes kardban

Osváth Richárd
Rio de Janeiro, 2016. szeptember 12. Osváth Richárd (b), miután győzött a görög Vaszileiosz Ntunisz (j) ellen a riói paralimpia kard A kategória elődöntőjében, így a döntőbe került a Rio de Janeiró-i 2-es Karióka Arénában 2016. szeptember 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának kard egyéni versenyében a riói paralimpia hétfői versenynapján. Aztán jutott egy bronz is, Pálos Péter asztaliteniszező révén.

A Törekvés SE 31 éves vívója egész nap remekül teljesített, a hatos csoportjában három győzelemmel és két vereséggel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol 15-10-re verte a francia Ludovic Lemoine-t.

Osváth még az elődöntő megnyerése után Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elődöntőben az a görög Vaszileiosz Ntunisz következett, aki veretlenül zárta a csoportkört, többek között Osváthot is 5-2-re megverte. Sikerült a visszavágás, az újabb meccs 15-12-vel végződött, így a magyar vívó bekerült a döntőbe. A fináléban az ukrán Andrij Demcsuk volt az ellenfél.

Bár a Karióka 3-as csarnokban messze nem volt telt ház, a mintegy 1500 néző remekül szórakozott, a rendezők jobbnál jobb zenékkel gondoskodtak a remek hangulatról, a közönség pedig partner volt, a nézők táncoltak, tapsoltak, énekeltek a döntő felvezetéseként.

Az Osváthot Rióban segítő edző, Pákey Béla világklasszis kardvívónak jellemezte Demcsukot, aki igazolta is a hírét, ugyanis nagyon gyorsan és magabiztosan vívott, sorra adta a tusokat, így pillanatok alatt 10-3-ra elhúzott. A magyar mindent megpróbált, de erejéből csak a szépítésre futotta, az ukrán végül 15-8-ra nyert, Osváth pedig második helyen végzett.

Osváthé a magyar küldöttség ötödik érme, egyben a harmadik ezüst. A hatodik érem - egy bronz - pedig az asztaliteniszező Pálos Péteré lett, aki az S11-es kategóriában szerzett dicsőséget hazánknak.

Kettétört pályafutás

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes.

Pálos: A szív diadala volt

Az enyhén értelmi fogyatékos kategória londoni bajnoka a dél-koreai Kim Dzsi Tae ellen játszott, s 38 perc alatt 3-2-re nyert.

Pálos az első szettet gyorsan, négy perc alatt megnyerte (11-5), a második felvonásban azonban sokkal nagyobb küzdelemre kényszerült, de nyolc perc alatt, szoros hajrát követően jobbnak bizonyult (13-11).

A harmadik játszmában ellépett az ázsiai sportoló, és bár Pálos felzárkózott, sőt, meccslabdája is volt, nem tudta lezárni a találkozót (11-13). A negyedik felvonásban a magyar kezdett jobban, de mivel ellenfele fordított és ismét a minimális, kétpontos különbséggel nyert (9-11), döntő szettre volt szükség. Ebben végig a BVSC 31 éves játékosa állt jobban, és magabiztos részsikere (11-4) a bronzérmet jelentette számára.

Pálos a riói magyar paralimpiai küldöttség hatodik érmét szerezte: három ezüst mellett ez a harmadik bronz.

A finálé után meglehetősen csalódottan nyilatkozott az M5 televíziónak és kijelentette: talán élete legrosszabb játékát produkálta:

"Kicsit jobban akartam, ez csak a szív diadala volt".

Pálos végül hozzátette: sajnálja, hogy a nehezebbik ágra került, mert kis szerencsével második helyen is végezhetett volna, de "egy rossz szavam nem lehet, mert éremért jöttem és az megvan".

Az asztaliteniszezők közül kedden Csonka András döntőt vív az S8-as sérültségi kategóriában. A 27 éves sportoló a kínai címvédővel, Csao Suajjal játszik majd magyar idő szerint 15.45-től. Egy órával később a pingpongcsapat meglepetésembere, a szegedi Major Endre az S1 bronzmérkőzésén lesz érdekelt a dél-koreai Nam Ki Von ellen.