Meghívták a rendőrségre a himnuszt bojkottáló NFL-sztárt

Carolina Panthers v Denver Broncos GettyImageRank2 AMERICAN FOOTBALL SPORT NFL
DENVER, CO - SEPTEMBER 08: Inside linebacker Brandon Marshall #54 of the Denver Broncos looks on from the bench in the first half against the Carolina Panthers at Sports Authority Field at Mile High on September 8, 2016 in Denver, Colorado. Justin Edmonds/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Brandon Marshall, a Denver Broncos amerikaifoci-csapat játékosa a hétvégén nem volt hajlandó felállni az amerikai himnusz alatt, így tiltakozva a színesbőrűekkel szembeni rendőri erőszak ellen. Kedden aztán meghívátk a denveri kapitányságra, hogy megismerje az érem másik oldalát is.

Az NFL-ben szereplő San Francisco 49ers irányítója, Colin Kaepernick volt az első, aki az elmúlt hónapokban több halálos áldozatot követelő, és nem egy amerikai nagy városban zavargásokhoz vezető rendőri erőszak ellen úgy demonstrált, hogy

nem volt hajlandó állva hallgatni a himnuszt.

Példáját azóta többen is követték, például a szezonnyitó csütörtöki mérkőzésen a címvédő Denver Broncos egyik védője, Brandon Marshall is, aki féltérdre ereszkedve hallgatta a csillagos-sávos lobogóról szóló dalt.

A denveri rendőrségen pedig vették az adást, és Robert White főkapitány kedden meghívta a focistát a kapitányságra, hogy kölcsönösen elmondhassák egymásnak érveiket és ellenvetéseiket, valamint, hogy Marshall megismerje a rendőrök korántsem könnyű munkáját.

Megértés és támogatás

Némileg váratlanul Marshall a rendőrségen nagyobb megértésre talált, mint a közösségi médiában, ahol rengeteg támadást kapott a csütörtöki protestálása miatt. White kapitány ugyanis igazi demokrataként egy pillanatra sem ítélte el azért, mert kifejezi a véleményét.

ahogy támogatom annak a több ezer embernek is a jogát, aki hasonlóan tett, hogy kifejezze a véleményét az én kapitányi időszakom alatt, élve az Első Kiegészítésben foglalt jogukkal" – idézi a Denver Post a rendőrkapitányt. –

Mint vezető, és, mint a törvény embere felelősséggel tartozom azért, hogy ezeknek az embereknek az Alkotmányban és az Első Kiegészítésben foglalt jogait megvédjem."

Robert White denveri rendőrfőkapitány:

Ilyen hangulatban aztán nem csoda, ha gyümölcsöző volt a megbeszélés. Marshall egy „bevásárló listányi" kérdéssel érkézett, melyek megválaszolása után a kapitányon volt a sor, aki afelé igyekezett terelni a beszélgetést, hogy egy-egy adott szituációban vajon mit tenne a sportoló?

Itt még nincs vége

Az „átképzésnek" itt még nincs vége, a rendőrség visszavárj a szociális téren egyébként igen aktív Marshallt – a kapitányságon tett látogatását megelőzően egy általános iskolában okította a gyerekeket, hogy a helyes utat válasszák, ha majd nagyok lesznek. A következő találkozás már „élesben" fog zajlani:

Marshall elkísérhet egy járőrt a napi programja során, valamint részt vehet egy „lőni-nem lőni" kiképzésen,

ahol bábukon ugyan, de megtanulhatja, hogy milyen nehéz is egyszerre gyorsan és jól dönteni.