Társoldalunk:

Az orosz hackerek megtalálták a doppingolók kiskapuját

2016.09.15. 09:48

A Fancy Bear nevű orosz hackercsoport további sportolókról közölt bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkat a WADA feltört adatbázisából. Kezelési kivételeket kihasználva csalnak a sportolók. 

Olivier Niggli, a WADA főigazgatója csütörtökön megerősítette az újabb szivárogtatást, amelyben nyolc ország – az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Csehország, Dánia, Lengyelország, Románia és Oroszország – összesen 25 sportolója érintett. Így már összesen 29 sportoló adatai kerültek illegális módon a nyilvánosság elé. 

A legfrissebb nevek között a Tour de France-győztes Chris Froome mellett ott van Bradley Wiggins (szintén kerékpár), valamint az olimpiai bajnok súlylökő, Michelle Carter is. 

Orvosi javaslatra szedett gyógyszerekkel élnek vissza

A doppingolás egyik kiskapuja a TUE (therapeutic use exemption, kb. orvos által javasolt kivétel), ami azt jelenti, hogy bizonyos tiltott szereket használhatnak a sportolók, ha bizonyítják, hogy nem teljesítményfokozóként, hanem valamilyen betegségük kezelésére használják a szereket. 

Chris Froome az egyik új név a listánForrás: BELGA/AFP/David Stockman

Így fordulhatott elő, hogy a hackerek által feltárt dokumentumok szerint Froome egy szteroidfajtát, prednizolont használt gyulladáscsökkentőnek megfázásra – egy versenyen bejelentve, egy másikon titokban –, Wiggins pedig szalbutamolt szedett az asztmájára (a szer a tüdőkapacitás drasztikus javulását idézi elő), a pollenallergiájára pedig egy másik szteroidot, szintén a kerékpárosszövetség tudtával és beleegyezésével.

A további brit sportolók (Charley Hull golfozó, Sam Townsend kétpárevezős, Heather Fisher rögbijátékos) mind valamilyen betegségre hivatkozva szedtek folyamatosan olyan szereket, amik egyébként tiltott teljesítményfokozónak számítanak – írja a Guardian.

A WADA szerdán arról adott tájékoztatást, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, és a hackerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.