Róma nemet mond a 2024-es olimpiára

Horizontal ILLUSTRATION LOGO SUMMER OLYMPIC GAMES OLYMPIC GAMES CANDIDATE CITY
The logo for the Rome's bid to host 2024 Olympic Games is pictured during ceremony on December 14, 2015. Budapest, Los Angeles, Paris and Rome are in the race to host the summer Olympics Games 2024. The International Olympic Committee will make a decision in mid-2017. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Virginia Raggi római főpolgármester a jövő héten jelenti be hivatalosan, miként döntött az olasz főváros a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésének pályázatáról, de nemet fog mondani – írta a Corriere della Sera olasz napilap szombaton.

Az újság értesülései szerint a döntést Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) ellenzéki párt vezére hozta meg. Beppe Grillo korábban már hangoztatta, hogy Róma "nem kér az olimpiából". A római főpolgármesteri hivatalból kiszivárgott hírek szerint is Virginia Raggi

nemet fog mondani,

és a bejelentést egy olyan félkész római sportlétesítményben teszi majd, amelynek befejezése évek óta várat magára.

Virginia Raggi, Róma polgármester komolyan gondolja Forrás: NurPhoto/Silvia Lore/NurPhoto/Silvia Lore

A SkyTg24 olasz hírtelevízió emlékeztette Virginia Raggit, hogy a júniusi főpolgármesteri kampánya záróbeszédében népszavazást ígért Róma 2024-es olimpiai jelöléséről.

Virginia Raggi kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy az anyagi gondok által és

korrupciós-közigazgatási botrányoktól sújtott olasz fővárosban nem tartja célszerűnek

olimpiai játékok rendezését. A rendezést ugyanakkor a Matteo Renzi vezette olasz kormány és Giovanni Malago, az olasz olimpiai bizottság (CONI) elnöke is erősen támogatja.

Luca Cordero di Montezemolo, a római pályázati bizottság elnöke elköszönhet az állásától Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A CONI elnöke többször figyelmeztette Virginia Raggit, hogy az esetleges visszalépés esetén Róma és Olaszország akár

is eleshet egy következő olimpia megrendezésének lehetőségétől.

A háttérben a Matteo Renzi és az M5S közötti belpolitikai küzdelem áll: a kormányváltásra készülő ellenzéki mozgalom nem kívánja támogatni a miniszterelnököt az olimpiai játékok terén sem.