Társoldalunk:

A NOB saját doppingügynökségének ellehetetlenítésére készül

2016.09.21. 11:58

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra készül, hogy félreállítsa a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget büntetésül az oroszok olimpiai kizárásáért. A WADA védekezik, a NOB már az új testületet szervezi.

A hét elején tartott WADA-megbeszélésen már téma volt, hogy a NOB egy "Sportszerűségi Csoport" létrehozását tervezi, méghozzá azzal a céllal, hogy a sportesemények manipulálást, a korrupciót és a doppingolást egy ernyőszervezet hatáskörébe helyezze, ezáltal marginalizálja a doppingügynökség szerepét és hatalmi körét.

Kimondatlanul is egyértelmű, hogy a NOB vezetőit a WADA partvonalon kívülre helyezése motiválja, méghozzá büntetésként azért, mert a doppingszövetség az orosz atléták kizárását javasolta a riói olimpiáról és paralimpiáról. A NOB-nál egyre többen gondolják úgy, hogy túlságosan nagy a szervezet hatalma és szabadsága, amivel vissza is él.

Éles támadások a WADA ellen

Gerardo Werthein, az Argentin Olimpiai Bizottság elnöke, NOB-tag szerint a WADA cserben hagyta a sportot, ezért szükséges lenne egy új, hatékonyabban működő szervezer létrehozása. "A WADA mindig másra mutogatva magyarázza saját rendszere nyilvánvaló hiányosságait. Számtalanszor kértük, de a szervezet még mindig nem magyarázta meg, miért nem lépett korábban az oroszok ügyében, holott már 2010-ben bizonyítékai voltak arra, mi folyik ott."

107 oroszt tiltottak el RióbanForrás: MTI/YONHAP/Yonhap

"Ehelyett a WADA folyamatosan csak azt hajtogatta, hogy a moszkvai doppinglabor megfelel a központi követelményeknek, és 2014-ben, közvetlenül a Szocsiban rendezett olimpia előtt meg is hosszabbította a labor akkreditációját" - tette hozzá az argentin sportvezető, aki azt is számonkérte, hogy a rengeteg pénzből működtetett szervezet évi 300 ezer tesztet végez el, de csak nagyon kevés doppingolót sikerül elkapniuk.

Védekezik a doppingszövetség

Sir Craig Reedie, a WADA elnöke szerint szó sincs arról, hogy partvonalon kívülre akarják tolni a szervezetet, szerinte csak egy független tesztcsoportot akarnak létrehozni. "Azt biztosan tudják a NOB-nál is, hogy a WADA működését kormányok finanszírozzák [részben, hiszen a költségeket fele-fele arányban osztja meg a kormányokkal a NOB], és egy új szervezet létrehozása ártana a függetlenségének."

Craig Reedie menti a menthetőtForrás: AFP/Lionel Bonaventure

Egyértelműbben fogalmaz a WADA egykori elnöke, David Howman. "Régóta pártolom egy ilyen szervezet létrehozását, de nem ebben a formában. Szerintem ez inkább arról szól, hogy a NOB a saját kezébe akarja venni az irányítást a nagyobb súlyú kérdésekben" - mondta az újzélandi.

A WADA ülésén az is elhangzott, hogy a NOB már tárgyalásokat kezdett a katari székhelyű Nemzetközi Sportbiztonsági Központtal (ICSS), amely egy Nemzetközi Sportszerűségi Szövetség létrehozását tartja a legjobb lépésnek.