Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, megoldották a szabadtéren asztaliteniszező hobbijátékosok legnagyobb problémáját. Itt a sportág új változata, a TTX, nehezebb labdával, olcsó ütőkkel, továbbá modern szabályokkal és trendi asztalokkal.

Bosszankodott már a szomszéddal vívott pingpongmeccsét feldúló hirtelen szélrohamok miatt? Jó hírünk van, nemrég feltalálták azt a játékot, ami szinte minden elemében asztalitenisz, de szélben is simán lehet játszani.

Ez a TTX.

"Körülbelül másfél évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni a projekten, akkor kezdtük el megtervezni és legyártatni a TTX-hez szükséges felszerelést, és megalkotni az alapvető szabályait" – mondta az Origo érdeklődésére Faragó Judit, a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) vezérigazgatója.

Egyszerűsíteni akartak

A cél a sportág egy olyan változatának megalkotása volt, amely mind a játékszabályok, mind a felszerelés tekintetében egyszerűbb, mint a nagyobb testvér, szabadtéren vagy bármilyen más szokatlan helyen játszható, és vonzó lehet a fiatal korosztály számára. Így jutottak el az ötletgazdák a urban table tennis, azaz a városi asztalitenisz gondolatához.

Az asztal kinézete is vonzó, fiatalos Forrás: ttx.world


A nemrég véget ért riói olimpia helyszínén is készültek fotók, amelyeken TTX-eznek, persze még nem versenyszerűen. "A fejlesztés még nem fejeződött be, de már olyan stádiumban tartottunk, hogy úgy éreztük, az olimpia alatt bemutathatjuk a TTX-et. A riói olimpiánál jobb promóciós helyszínt nehezen találhattunk volna, a tengerparton és a német vendégház kertjében próbálhatták ki a játékot az érdeklődők" – idézte fel Faragó Judit.

A TTX nem számít külön sportágnak, a cél, hogy az asztaliteniszen belül egy új szakág vagy versenyszám legyen a jövőben.

A pingponghoz képest a két legfontosabb különbség az alapvető szabályokban és a felszerelésben van. Az ütő műanyagból készül – így csavarni nem igazán lehet vele –, és mindenki kezébe ugyanolyan minőségű és paraméterű ütő kerül.

A labda nagyobb és nehezebb, mint a hagyományos, hogy alkalmas legyen a szabadtéri játékra.

Az asztalok mérete a megszokottakkal megegyezik, a dizájnja viszont lehet nagyon modern – magyarázta Faragó Judit. Pontok helyett időre játszanak, két percig tart egy szett.

"Az adogatás teljesen szabad, nincsenek megkötések a labda elindítását, a szervát illetően. Extra pontokat lehet szerezni két módon: ha valaki a labdamenet előtt bemondja, hogy dupla pontért fog adogatni, illetve a nyerő ütéssel, azaz ha

Akik kipróbálták, azok szerint teljesen más stílust és tudást igényel, mint a hagyományos asztalitenisz. A riói bemutatón játszott egy sor topjátékos, így a német Timo Boll, a fehérorosz Vlagyimir Szamszonov, a belga Jean-Michel Saive, a svéd Mathilda Ekholm.

Faragó Judit azt mondta, nincs még tömeggyártás, de olcsó lesz a felszerelés, kivéve talán a labdát, amelynek az ára hasonló lesz a mostani versenylabdákéhoz. Az ütő és asztal tekintetében viszont

az a cél, hogy a szabadidősportban minél szélesebb körben elterjedjen.

"Ahhoz még nagyon a kezdeti lépéseknél tartunk, hogy a népszerűségét mérjük, de a riói bemutatkozás fogadtatása egészen kiváló és hangos volt" – mondta a vezérigazgató.

Forrás: ttx.world


A TTX-et első nem hivatalos versenyét a tervek szerint a 2017-es felnőtt-világbajnokság alatt rendezné a szövetség Düsseldorfban.

Az október végi, magyarországi pingpong-Eb-n tehát még nem lesz jelen a TTX, viszont október 1-jén, a Budapest Urban Gamesen a négy sportág egyike a pingpong lesz, és a Magyar Asztalitenisz Szövetség TTX-szabályokkal tervezi a pingpongot szerepeltetni. Az esemény nagykövete pedig a jelenlegi legjobb magyar pingpongos, Póta Georgina lesz.

A Budapest Urban Games programja

Október 1., szombat, 10-20 óráig:
Grundfoci-bajnokság, Klauzál tér, 3+1 fős csapatok
Urban Bike verseny, Citadella sétány
Snake Run Futóverseny, Klauzál tér és a VII. kerület utcái
TTX-verseny, Klauzál tér
Longboard BoarderX, Citadella-Szirtes út
StreetWorkout és Calisthenics Verseny, Madách tér

A cikk megjelenését a Főváros, a BVA Budapesti Városarculati Nonporfit Kft. és a Budapest 2024 támogatta. Külön köszönet Erzsébetváros Önkormányzatának.