Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i olimpiai pályázatot tartják a legerősebbnek az angol lapok, habár a 2024-es játékok megrendezéséért vívott versenyben a bukik szerint Párizs áll a legjobban. Budapestet outsiderként emlegeti a Guardian.

A lap elemzésében kitér rá, hogy bár Los Angeles az állandó közlekedési dugókkal, a szmoggal és óriási kiterjedésével, lakosságával nem feltétlenül a legjobb választás egy olimpia megrendezésére, mégis őket tartják a legnagyobb favoritnak. Egyszerűen azért, mert

pont abban erősek, ami miatt már több város visszalépett a kandidálástól.

Róma ezen a héten csatlakozott Hamburghoz, Bostonhoz és Oslóhoz (és tulajdonképpen Torontóhoz, ahol a városvezetés egyből megvétózta az olimpiai tendert), mert "nem kíván később kihasználhatatlanná váló létesítményekre pénzt kidobni az ablakon." Pont ebben erős viszont Los Angeles, ahol szinte alig kell létesítményekre költeni.

Azért maketteznek ők is Forrás: AFP

A városban és környékén számtalan olyan sportfranchise működik, aminek a létesítményében bőven meg lehet rendezni egy-egy olimpiai versenyszámot. Long Beach és Anaheim ugyan 40-50 km-re fekszenek a belvárostól, illetve a tervezett olimpiai falutól, de a helyiek szerint egy ekkora városban az egyórás utazás nem számít soknak. A Los Angeles-i költségcsökkentési tervekről itt olvashat bővebben.

Az esélytelennél is esélytelenebb

A Guardian cikke kitér arra is, hogy a bukiknál egyelőre Párizs a favorit, Los Angeles a második, míg Budapestet a fogadóirodák sem tartják esélyesnek. Az angol lap is csak annyit ír a magyar pályázatról, hogy "the longest of long shots", azaz kb. az esélytelennél is esélytelenebb.

Los Angeles egyébként - Budapesthez hasonlóan - azzal kampányol, hogy nemcsak nullszaldós, de mindjárt nyereséges olimpiát fog rendezni, és mivel a legnagyobb költséget kétségkívül a létesítmények felépítése jelenti, van is realitása a tervnek. Ez utoljára pont itt fordult elő, az 1984-es játékok óta minden város kisebb-nagyobb veszteséggel rendezte meg az olimpiát.