TEK-esnek állhatnak a magyar birkózók

Lőrincz Viktor, férfi kötöttfogású birkózás 85 kg
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 15. Lőrincz Viktor, miután kikapott a német Denis Maksymilian Kudlától a férfi kötöttfogású birkózók 85 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 15-én. Lőrincz Viktor a negyedik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Magyar Birkózó Szövetség igyekszik egyfajta életpályamodellt bevezetni a versenyzőknél, és bár konkrét előrelépés még nem történt, ötletek már vannak.

"Hasonló rendszeren dolgozunk, mint a magánnyugdíjpénztár" – kezdte a Borsnak egy, a szövetségben dolgozó korábbi birkózó. Eszerint a sportoló, az egyesülete vagy a szövetség havi összeget fizet be egy megtakarítási számlára, amelyet a versenyző aktív pályafutása után egy összegben megkap.

Lőrincz Viktor mint TEK-es? Forrás: MTI/Kovács Tamás

"A gyakorlatban ez már működik a kosár- és kézilabdázóknál is, nálunk azonban még csak az előkészületek zajlanak. A másik variáció, hogy a Terrorelhárítási Központnál (TEK) helyezkedhetnének el a visszavonult birkózók, hiszen

Akiknek ez nem felel meg, tovább is tanulhatnának. A Test­nevelési Egye­­temmel meg­­ál­la­po­dá­sunk is van" – mondta a szövetségi forrás.

Kamatoztatni tudnák a tudásukat Forrás: MTI/Kovács Tamás

A birkózóknál egyébként edzőhiány van, főállású trénerként még sincs sok státusz, így a szakemberek má­sod­ál­lás­ban, sokszor hetvenezer forintért kénytelenek végezni a munkájukat – írja a Borsonline.