Róma végleg lemondott a 2024-es olimpiarendezésről

Giovanni Malago, olimpia 2024, Róma
Giovanni Malago, president of the Italian National Olympic Committee (CONI) attends a ceremony to present Rome's bid to host the 2024 Olympic Games, on February 17, 2016 in Rome. Rome, Paris, Budapest and Los Angeles are all in the running to host the Games in 2024 / AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Az Olasz Olimpiai Bizottság kedden hivatalosan visszavonta Róma pályázatát a 2024-es nyári játékok megrendezésére.

"Ma levelet írtam a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelyben jeleztem, hogy visszavonjuk a pályázatunkat a 2024-es olimpia megrendezésére" - közölte újságírókkal Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke.

A bejelentéssel véget vetett a találgatásoknak, melyek szerint a CONI azzal együtt továbbviszi a pályázatot, hogy a római városvezetés szeptember végén úgy határozott: nem támogatja a rendezést. Erre utalhatott, hogy a budapestihez, a párizsihoz és a Los Angeles-ihez hasonlóan a múlt pénteki határidőre a római pályázat második része is beérkezett a NOB-hoz.

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Virginia Raggi, az olasz főváros főpolgármestere szeptember 21-én jelentette be, hogy nem támogatja a kandidálást, a római városi tanács pedig szeptember 29-én a döntés mellé állt. Ráadásul – az ötkarikás sportágakkal foglalkozó Insidethegames.biz portál beszámolója szerint – Raggi néhány napja rövid levélben tájékoztatta a NOB-ot az álláspontjukról, és közölte, hogy visszavonják a pályázatot.

Az ANSA olasz hírügynökség érdeklődésére ugyanakkor a NOB-nál hangsúlyozták, hogy a szabályok szerint a jelentkezést csak a nemzeti olimpiai bizottság vonhatja vissza, a város nem.

Miután határidőre megkapták a pályázat második kötetét, közölték: tisztában vannak a római helyzettel, és tartják a kapcsolatot az Olasz Olimpiai Bizottsággal, illetve a pályázati bizottsággal, hogy tisztázzák, mit jelent a polgármester és a városi tanács állásfoglalása a kandidálásra nézve.

Budapestnek már csak két ellenfele maradt: Los Angeles és Párizs Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ezzel összefüggésben Thomas Bach, a NOB elnöke és Giovanni Malago múlt kedden Rómában tárgyalt a pályázat sorsáról. A megbeszélésről akkor nem szivárogtak ki részletek, de a CONI most keddre ígért sajtótájékoztatót, amelyen aztán le is zárta az olasz pályázatot.

A döntéssel hivatalossá vált, hogy

Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

A NOB 2015. szeptember 16-án tette közzé, hogy Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogáért. Az Egyesült Államokból eredetileg Boston volt a jelentkező, de

a csekély lakossági támogatás, valamint pénzügyi megfontolások miatt még jóval a hivatalos jelentkezési határidő előtt, 2015 nyarán visszalépett.

Hamburg tavaly ősszel szállt ki a versenyből, mivel a lakosság a november 29-i ügydöntő népszavazáson úgy határozott, hogy nem támogatja a város pályázatát.

Róma a 2020-as játékokért is jelentkezett, de Mario Monti miniszterelnök 2012 februárjában bejelentette, hogy a kormány pénzügyi okokra hivatkozva nem áll a kandidálás mögé.

Róma 1960-ban adott otthont ötkarikás játékoknak.