Vágólapra másolva!
A román női kosárlabda-bajnokság pénteki ragadóján az aranyérem két legfőbb várományosa, a Universitatea Cluj és a sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC találkozott. A csarnokban a megszokottnál magasabb volt a nézőszám, mivel az Universitatea focicsapatának ultrái is feltűntek a lelátón.

A mérkőzést a fociultrák és szélsőjobbos aktivisták magyarellenes tüntetéssé változtatták – számolt be róla a Nemzeti Sport Online.

Az előzményhez hozzátartozik, hogy a két csapat legutóbbi sepsiszentgyörgyi összecsapásán a kolozsváriak bosnyák edzője melegíteni küldte csapatát, miközben a hazai tábor a székely himnuszt énekelte, majd ezt a sajtóban is megemlítette.

Ezért is uralkodott felfokozott hangulat a pénteki találkozón. A kolozsvári szurkolók „Ki a magyarokkal az országból!”, „Székelyföld román föld”, „Trianon”, „Magyarország bekaphatja” és hasonló bekiabálásokkal, rigmusokkal szurkoltak saját csapatuknak, és a mintegy 50 főből álló sepsiszentgyörgyi tábor ellen, emellett a középső ujjak is sűrűn a magasba emelkedtek.

A győzelem ünneplésének pillanatai:

A találkozót a Sepsi SIC nyerte 71–64-re,

megfosztva a Clujt idei veretlenségétől. A lefújás után mindkét szurkolótábor megünnepelte saját csapatát, majd a hazai szurkolók távozása után a szentgyörgyiek elénekelték a székely himnuszt.

Románia társrendezője a 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokságnak, amelyre a magyar válogatott 18 évnyi szünetet követően kvalifikálta magát.