Társoldalunk:

Polgár Judit új szerepet kap a sakkvilágbajnoki döntőn

2016.11.07. 08:38

Új helyzetnek, ugyanakkor megtisztelő feladatnak nevezte Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, hogy a Magnus Carlsen–Szergej Karjakin sakkvilágbajnoki döntő hivatalos szakkommentátorának kérték fel.

"Még nem voltam világbajnoki döntő kommentátora, sőt, egész versenyt sem kommentáltam, ezért teljesen új helyzet vár rám" – mondta az M4 Sportreggeli című hétfői adásában minden idők legjobb női játékosa.

A New Yorkban pénteken kezdődő és november 30-ig tartó esemény kapcsán Polgár Judit arról is beszélt, hogy a sakk megfiatalodott, és ez lesz az első vb-döntő, melyet már az új generáció tagjai vívnak, akik nemcsak a szakkönyveket, hanem a számítógépet is igénybe vették a felkészülés során.

Polgár JuditForrás: Chessbase.com

Véleménye szerint a sportág imidzsének az is jót tett, hogy a címvédő norvég Carlsen jóképű, modellkedett is, ezért a fiatalok nagy táborát tudta meghódítani.

A 12 játszmásra tervezett döntő esélyeit latolgatva az olimpiai bajnok, évtizedes világranglista-vezető Polgár Judit elmondta, hogy mindkét résztvevővel játszott már, Carlsent ő és a szakma egésze is esélyesebbnek tartja, ugyanakkor az orosz Karjakin mögött igen erős csapat áll.

"Sok múlik a pillanatnyi formán, de a fizikai felkészültség, valamint a mentális állapot is döntő lesz, hogy egy esetleges vereségen hogyan tud túllépni a versenyző" – nyilatkozott Polgár Judit, aki szerint az első két-három játszma tapogatózással, egymás felmérésével telik majd, és sokat számít, hogy ki nyeri az első partit.

Magnus CarlsenForrás: RIA Novosti/Mihail Mokrushin

A New York-i eseménynek várhatóan több neves vendége lesz, így Bill Gates, Mark Zuckerberg, illetve az Egyesült Államok új elnöke.

"Izgalommal várom a döntőt, szakkommentátorként a stúdióban fogom elemezni a partik legkritikusabb pillanatait, ám az elemzésen kívül beszélgetek a híres vendégekkel, és a sportág története, érdekes sztorik is színesítik majd az elemzéseket" - összegzett Polgár Judit.