Szó sincs arról, hogy osztrák válogatott akarok lenni

Szántó Tamás Rapid Wien
Rapid's Tamas Szanto and Genk's Omar Colley fight for the ball during a soccer game between Austrian club SK Rapid Wien and Belgian team KRC Genk, in Vienna, Austria, Thursday 15 September 2016, the first game of the group stage of the Europa League competition in group F. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
Nem kell attól félni, hogy ugyanaz történik velem, mint Garics Györggyel, aki a magyar helyett az osztrák labdarúgó-válogatottat választotta. Ezt mondta Szántó Tamás, a Rapid Wien 20 éves támadó középpályása, aki 14 éves kora óta játszik a bécsieknél. Szántónak egy esküvő is kellett ahhoz, hogy lehetőséget kapjon a nagyok között, de ezt kiválóan megragadta. Ennek ellenére nem tekint évekre előre, egyelőre a Rapidnak szeretne meghatározó játékosa lenni. 

Kicsoda ő? 20 éves magyar futballista, aki az NB I-nél erősebb bajnokságban játszik, és a légiósaink közül csak Nikolics Nemanja szerzett nála több gólt ebben az idényben.

Már 14 évesen felfigyelt rá a Rapid Wien

A megfejtés: Szántó Tamás, a bécsi Rapid játékosa, aki idén robbant be az osztrák bajnokságba, ahol tizenkét bajnokin három gólt szerzett (Nikolics hétnél jár a lengyel Legiában, míg Németh Krisztián szintén háromnál a katari al-Garafában), és volt két gólpassza is.

Szántó Tamás (zöld mezben) a szeptemberi Rapid Wien–Genk labdarúgó Európa Liga-mérkőzésen Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

Szántó 14 éves koráig szülővárosa, a Sopron csapatában nevelkedett, majd egy Rapid elleni edzőmeccsen felfigyeltek rá az osztrákok, úgyhogy onnantól kezdve az edzések miatt ingázott a leghűségesebb magyar város és Bécs között.

„Az oda-vissza utazgatást volt a legnehezebb megszokni, és meg kellett tanulnom a nyelvet, mert anélkül nem lehet Ausztriában érvényesülni.

– mesélte az Origónak a fiatal támadó középpályás.

Itthonról külföldre szerződő játékosoktól mindig azt halljuk, hogy kint mennyivel intenzívebbek voltak az edzések, és hogy emiatt nehéz volt belerázódni a légióséletbe. Szántó viszont azt mondja, hogy amikor 14 évesen kikerült, a nyelvtudást leszámítva semmiben sem volt hátránya a rapidos társakhoz képest.

Szántó Tamás, a bécsi Rapid fiatal magyar csillaga Forrás: http://www.skrapid.at/

„Tizennégy-tizenöt évesen szerintem még nem lehetnek nagy lemaradások,

addig az a legfontosabb szempont, hogy a gyerek szeresse a focit, jókedvvel menjen edzésre, és legyen sikerélménye benne.

Úgy érzem, nem lett volna más, ha már kiskoromtól Ausztriában játszom. Itt is csak 15 éves kortól kezdődik az akadémiai képzés, előtte heti két-három edzésük van a fiataloknak, ahogy otthon is. Persze az már más világ volt, amikor bekerültem a Rapid akadémiájára" – magyarázta Szántó.

Végigjárta a Rapid összes korosztályos csapatát

A fiatal magyar futballista végigjárta a bécsi zöld-fehérek korosztályos csapatait, játszott az U16-osoknál, majd a 2012–2013-as szezonban az U18-asoknál 19 meccsen hét gólt szerzett.

A következő idényben pályafutása mérföldkőhöz érkezett, ötéves profi szerződést kapott.

Így a 2013–2014-es szezonban már a Rapid második csapatában vitézkedett, amely a Regionnalliga, vagyis az ottani harmadosztály keleti csoportjába kapott besorolást. Szántó az U18-asoktól télen került fel a második csapathoz, ahol egy fél idény alatt öt gólt szerzett, majd a következő idényben négyet, utóbbi bajnokságról ő maga mondta, hogy nem sikerült neki úgy, ahogy szerette volna. Az igazi áttörés tavaly következett, amikor 24 meccsen 10 gólt szerzett, vagyis többet, mint az azt megelőző másfél szezonban összesen.

„Az utolsó évemben minden összejött, nem voltam sérült, nem kellett meccseket kihagynom, és a fokozatos fejlődés eredménye volt, hogy ilyen jól ment a játék” – mondta a remekül sikerült előző szezonjáról.

Egy esküvő is kellett ahhoz, hogy komolyan számoljanak vele

Azt szokták mondani, hogy az életben mindenhez szerencse kell, és bár Szántó egy ideje már a Rapid első csapatával készült, egy esküvő is kellett ahhoz, hogy igazán komolyan számoljanak vele. Történt, hogy az egyik csapattársa eltávozást kapott a bátyja esküvőjére – éppen a Chelsea elleni felkészülési meccs idejére, amely a Rapid bajnokság előtti főpróbája volt.

Így Mike Büskens edző Szántót rakta be a kezdőbe.

A magyar játékos John Terryvel, Branislav Ivanoviccsal, Jon Obi Mikellel, Williannel és Diego Costával találta szembe magát a pályán.

A Rapid–Chelsea mérkőzésen Szántó John Terry ellen is futballozott Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Jól ment a játék szerencsére, és 2-0-ra győztünk, ráadásul, ami még fontosabbá tette ezt a sikert, hogy ezzel a meccsel avattuk fel az új stadionunkat. Persze, hogy a szerencse is nagyon fontos tényező az ember pályafutásában, de azért nem mindegy, hogy a pályán milyen teljesítményt nyújt.

A lehetőséget valószínűleg előbb-utóbb akkor is megkaptam volna, de tény, hogy kicsit hamarabb jött, mint ahogy vártam.”

Első bajnoki gólját a Sturm Graz ellen szerezte

A Ried elleni bajnoki rajton Szántó a kispadról nézte az öt gólig meg sem álló társakat, majd az Altach ellen eljött a nagy pillanat, a 63. percben tétmeccsen is bemutatkozhatott. Mégsem lehetett felhőtlen az öröme, mivel a Rapid 1-0-ra kikapott. Gyorsan jött viszont a jóvátétel, az Austria elleni bécsi derbin Szántó először volt kezdő, és gólpasszal szállt be a termésbe a 4-1-es győzelem alkalmával. Az azóta lejátszott 11 fordulóból tízszer megkapta a lehetőséget, és van már három gólja.

Az elsőt a Sturm Graz otthonában szerezte, a szemfüles mozdulat pontmentést jelentett csapatának.

A Mattersburg ellen egy visszagurított labdára berobbanva növelte 1-0-ra vezető csapata előnyét, majd az Admira ellen 0-0-nál megint nagyon fontos gólt szerzett, amikor lecsapott a kapufáról kipattanóra.

00.52-nél látható a Mattersburg elleni gólja:

A Rapid 14 forduló után csak az ötödik, kilenc pont a hátránya az éllovas Sturm Graz, Altach páros mögött, Szántó szerint ebben az is közrejátszik, hogy a csapat az Európa Liga csoportkörében is érdekelt.

„A kezdőből öt-hat alapember is kidőlt sérülés miatt, ezt egyik csapat sem bírná el.

De hosszú még a szezon, úgyhogy ott leszünk a végelszámolásnál a bajnokságban, az EL-ben pedig négy forduló után még esélyünk van a továbbjutásra. Hogy melyik a prioritás? Nem lett meghatározva, de 2008 óta nem nyertünk bajnokságot, szóval a gyengébb rajt után jó lenne beleszólni az aranyért folyó csatába. Az EL pedig amolyan bónusz, egy jó lehetőség, hogy meg tudjuk mutatni magunkat erős csapatok ellen.”

Szántó Tamás nem lesz osztrák válogatott

A saját teljesítményéről Szántó azt mondta, nem lepte meg, mivel gyerekkora óta azért edzett, hogy amikor megkapja a lehetőséget, éljen vele, inkább csak minden olyan gyorsan történt, de nagyon örül annak, hogy sokat játszik, és ráadásul még eredményes is mellé.

A piros mezes Garics György az osztrák válogatottat választotta Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Szántó korábban rendszeresen szerepelt a magyar utánpótlás-válogatottakban, aztán jött egy megtorpanás. 2014-ben Pisont István, az U19-esek szövetségi kapitánya nem válogatta be a hazai Eb-selejtezőre, mivel a középpályás azt kérte az edzőtől, hogy tekintsen el a részvételétől egy összetartáson. Szántó akkor éppen a profi szerződésre hajtva készült a Rapid felnőttcsapatával, és úgy érezte, csökkennének az esélyei, ha hazautazna a válogatotthoz. A profi szerződés összejött. Aztán tavaly Bernd Storck nem vitte el Szántót az U20-as világbajnokságra.

Idén már azt nyilatkozta az azóta a felnőttválogatottnál dolgozó edző, hogy Szántót figyelik, és az U21-es csapatban ki is próbálják.

Ez így is lett, Szántó a görögök elleni U21-es Eb-selejtezőn a kezdőcsapat tagja volt, de sérülés miatt a 27. percben le kellett cserélni. Amióta Szántó berobbant az osztrák Bundesligába, azóta több magyar lap is úgy írt róla, hogy nehogy vele is az történjen, mint Garics Györggyel, aki fiatalon került ki Szombathelyről Ausztriába, és mivel itthon nem kapkodtak érte, az osztrák válogatottat választotta.

Szántó Tamás (a képen jobbra) saját gólját ünnepli az Admira Wacker elleni mérkőzésen Forrás: EXPA / T. Haumer/EXPA Pictures © Thomas Haumer/Expa/ Thomas Haumer

„Felfújták ezt az ügyet, szóba sem került nálam, hogy az osztrák csapatban játsszak.

Gyakran kérdeznek erről, és mindig azt mondom nekik, ha válogatott, akkor csak a magyarról kérdezzenek.

Ha felhívna ez ügyben az osztrák szövetség elnöke, akkor az a beszélgetés 20 másodperc után véget is érne. A csapatnál a vezetők és az edzők szoktak poénkodni ezzel, de tudják, hogy nálam nem téma.”

A svédek elleni évzáró válogatottmeccsen az NB I-es listavezető Vasasból három játékost is bedobott Storck, úgyhogy joggal adódik a kérdés, Szántót nem zavarja-e, hogy az ő neve még nem merült fel a nemzeti csapatnál. „Ha a Rapidban jó teljesítményt tudok nyújtani, és stabilan a kezdőcsapat tagja leszek, akkor előbb-utóbb a válogatottság is jönni fog magától.”

Két-három évig még biztosan Ausztriában képzeli el magát

Evés közben jön meg az étvágy, és mivel nagyon fiatal játékosról van szó, az osztrák bajnokság akár ugródeszkaként is szolgálhat, de amikor azt kérdeztük, hogy 25 évesen hol tudná elképzelni magát, Szántó diplomatikusan válaszolt. „Még csak negyed éve játszom a Rapid felnőttcsapatában, előbb itt szeretnék bizonyítani. Két-három évig még itt képzelem el magam, nem is nagyon gondolkozom azon, hogy mi lesz a jövőben.”

A Rapid az olasz Sassuolóval is játszott az Európa Ligában Forrás: AFP/Guenter R. Artinger

A nyári Európa-bajnokságon az osztrák és a magyar csapat egy csoportban szerepelt, és csapattársai Szántót a sorsolástól fogva húzták azzal, milyen jól jártak velünk. Ő persze végig nyugtatta őket, hogy várják ki a végét. Azóta tudjuk, a magyar együttes Bordeaux-ban Szalai és Stieber góljával 2-0-ra győzött, és megnyerte a csoportját, az osztrákok pedig kiesőként kullogtak haza.

Az osztrákok egy kicsit még mindig lenézik a magyar futballt

„Néhány csapattársammal együtt néztük a meccset, és meglepő módon, ahogy vége lett, mindenki sietett haza. Jó érzés volt látni, hogy a magyar válogatott megmutatta, nem szabad előre leírni. Azóta persze mindenki elemezgette az osztrák kudarc okait, szóba került, hogy Fuchs az angol bajnok Leicesterrel végigjátszotta az évet, hogy Alaba a Bayernben szintén több fronton szerepelt, vagyis a húzóembereik elfáradtak a szezon végére. Az osztrák csapat most jutott ki önerőből először az Eb-re, úgyhogy érhetően nagy csalódást okozott a szereplése, mert mindenki többet várt.”

Az idei labdarúgó Európa-bajnokság egyik momentuma a Magyarország–Ausztria mérkőzésről Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Szántó azt mondja, az osztrákok egy kicsit még mindig lenézik a magyar futballt, de ilyen szempontból

jó lecke volt nekik az Eb-n kiosztott vereség.

Szerinte válogatott szinten minimális a különbség a két ország között, a klubcsapatoknál viszont már jóval nagyobb, az osztrákoknak például három csapatuk is főtáblás az EL-ben, míg nálunk egy ilyen klub sincs.

Szántó Tamás (zöld-fehér mezben) 2014-ben a Rapid Wien második csapatában játszott Forrás: flickr.com/Fotoblitz1

Bár hosszú ideje Ausztriában játszik, a légiós képben van a magyar futballal kapcsolatban is, amiben az is közrejátszik, hogy édesapja az NB II-es Sopron másodedzője. Tamás így, ha ideje engedi, kijár a Sopron meccseire, és a magyar focival kapcsolatban az tűnt fel neki, hogy több fiatal kap lehetőséget, mint az osztrákoknál, igaz, erre az MLSZ pénzjuttatással ösztönzi a csapatokat. „A válogatottban az NB I-es fiatalok játszanak, a korosztályos csapatoknak is vannak kiugró eredményeik, az U19-esek például Svájcot verték, kell még egy kis idő, hogy utolérje a magyar foci az európai mezőnyt, de az irány jó.”