Vágólapra másolva!
A rúgók negatív csúcsot döntöttek, a Dallas Cowboys folytatta menetelését, a Cleveland Browns első csapatként mondhatott le a rájátszásról, Tom Brady pedig hazatért. Csúcsok, rekordok, érdekességek és eredmények az NFL (profi amerikaifutball-liga) 11. játékhetének összefoglalójában.

A rúgókról szólt az NFL 11. játékhete, de a legkevésbé sem jó értelemben: vasárnap 12 extra pont (a touchdownt követő, egy pontot jelentő rúgás) maradt ki,

ez a legtöbb az NFL Super Bowl-érájában.

A korábbi csúcs 10 kihagyott extra pont volt egy hét leforgása alatt, 46 év után dőlt meg ez a rekord.

Az NFL pont egy évvel ezelőtt rendelte 13 yarddal hátrébb (2-ről 15-re) az extra pont elvégzésének kezdőpontját, mert alig hibáztak a rúgók (2008-ban a teljes alapszakaszban 8 maradt ki), és úgy érezték, kezd unalmassá válni ez a játékelem.

A Seattle Seahawks is kihagyott egyet, ezt blokkolta a Philadelphia Eagles védelme.

Az NFL egyik legjobb rúgója, Adam Vinatieri sem úszta meg baki nélkül a vasárnapot, az Indianapolis Colts klasszisa a Tennessee Titans ellen (24-17) elrontott egy 42 yardos mezőnygól kísérletet. Előző 44 mezőnygólja sikeres volt, ez a jelenlegi NFL-rekord.

A Dallas Cowboys a liga egyik legerősebb védelmével rendelkező Baltimore Ravenst győzte le egy sokáig kiélezett összecsapáson (27-17), és sorozatban kilencedik mérkőzését nyerte meg az alapszakaszban, ezzel klubrekordot döntött és továbbra is a Nemzeti Főcsoport (NFC) kimagaslóan legjobb csapata. A Cowboys 23 éves, újonc irányítója, Dak Prescott ezen a mérkőzésen is folytatta tündöklését:

3 touchdownpasszt osztott ki és az utolsó 20 passzából 19 elkapóhoz ment.

Azért neki sem jött össze minden

A Dallas újonc running backje, Ezekiel Elliott 97 yardot futott a meccsen, ezzel ő a Cowboys történetének legeredményesebb első éves futója, 10 mérkőzésen 1102 yardot futott össze. A Ravens elkapója, Steve Smith karrierje 1000. elkapását jegyezte, erre előtte csak 13 receiver volt képes.

A New York Giants 2010 óta először tudott megnyerni sorozatban öt meccset is, ezt most a Chicago Bears bánhatta (22-16). Érdekesség, hogy

a Giants alapszakaszbeli 7 győzelmét mindössze 27 pontnyi különbséggel húzta be, ez meccsenként kevesebb, mint 4 pont.

A Detroit Lions szokásához híven szoros meccset játszott, 26-19-re nyert a Jacksonville Jaguars ellen és vezeti az NFC északi csoportját. A Lions az idei alapszakaszban tízből tíz meccsen hátrányban volt a negyedik negyedben, viszont

hatszor megfordította az eredmény állását.

Ez történt most vasárnap is.

A Detroit Lions megint feltámadt Forrás: AFP

A Minnesota Vikings négy vereség után nyert ismét, 30-24-re az Arizona Cardinals ellen. A mérkőzés előtt a FOX televíziócsatorna egyik munkatársa fájdalmas leckét kapott: a Vikings stadionjában sose állj a játékoskijáró elé, ha megindul a füst.

A mérkőzésen hatalmasat játszott a minnesotai védelem és a speciális egység, összehoztak egy 100, illetve egy 104 yardos touchdownt is. A rövidebb Xavier Rhodes nevéhez fűződik, Carson Palmer passzát csípte el.

A St. Louis Rams hazai pályán a negyedik negyedben még 10-0-ra vezetett a Miami Dolphins ellen, végül 10-14-re kikapott. Jeff Fisher, a Rams vezetőedzője ezzel 162. vereségét szenvedte el a 336. mérkőzésén,

ez a 2. legtöbb vereség egy edző neve mellett az NFL történetében,

de ha minden így megy tovább, várhatóan még idén a negatív csúcstartó lesz.

Ezen a mérkőzésen debütált a draft 1/1-ese, Jared Goff, de az újonc irányítóval sem lett jobb a Rams támadósora. A Dolphins védői így üdvözölték a profik között:

Russell Wilson, a Seattle Seahawks irányítója kiválóan passzol és fut, de a Philadelphia Eagles elleni 26-15-ös győzelem során azt is megmutatta, hogy touchdownt érő elkapásra is képes. Seahawks-irányító ilyet korábban még nem tett, így történelmi elkapást láthattak a nézők.

A New England Patriots 8 győzelemmel és 2 vereséggel áll az AFC keleti csoportjának élén, miután idegenben 30-17-re legyőzte a San Fransisco 49erst. Tom Brady, a Patriots irányítója 17 éve játszik az NFL-ben, de most először léphetett pályára szülővárosában. A jeles alkalmat négy touchdown passzal ünnepelte meg.

Brady 199. győzelmét aratta a ligában, ez a 2. legtöbb az NFL történetében, holtversenyben Brett Favre-ral. Az első: Peyton Manning 200-zal.

Tom Brady hazatért Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ezra Shaw

Megvan az első kieső is, a Cleveland Browns ezen a hétvégén a Pittsburgh Steelerstől kapott ki nagyon simán (9-24), és 0-11-gyel áll, így

matematikai esélye sem maradt a rájátszásra.

A 11. játékhét eredményei

Cleveland Browns-Pittsburgh Steelers 9-24
Dallas Cowboys-Baltimore Ravens 27-17
Detroit Lions-Jacksonville Jaguars 26-19
Indianapolis Colts-Tennessee Titans 24-17
Cincinnati Bengals-Buffalo Bills 12-16
Kansas City Chiefs-Tampa Bay Buccaneers 17-19
New York Giants-Chicago Bears 22-16
Minnesota Vikings-Arizona Cardinals 30-24
Los Angeles Rams-Miami Dolphins 10-14
San Francisco 49ers-New England Patriots 17-30
Seattle Seahawks-Philadelphia Eagles 26-15
Washington Redskins-Green Bay Packers 42-24
csütörtökön játszották:
Carolna Panthers-New Orleans Saints 23-20

A fordulót magyar idő szerint kedd hajnalban az Oakland Raiders (7-2) és a Houston Texans (6-3) mérkőzése zárja, a találkozót a Sport 2 élőben közvetíti 2.30-tól.