Társoldalunk:

Polgár Judit a nemek egyenjogúságáért küzd

2016.11.24. 09:28

Polgár Judit, a New York-i sakkvilágbajnoki döntő hivatalos szakkommentátora szerint Szergej Karjakinnak a nyolcadik partiban lehetősége nyílt, hogy támadást indítson Magnus Carlsen királya ellen. Polgár Judit kedden az ENSZ nemek egyenjogúságát szorgalmazó programjának egyik arca lett.

"A nyolcadikban Carlsen a megnyitásból elég meglepő tervekkel állt elő, ami nagy lehetőségeket adott Karjakin számára, hogy támadást indítson a királya ellen. Az orosznak egyébként az a taktikája, hogy 'megpróbálja kiugrasztani a nyulat a bokorból'. Ennek meg is lett az eredménye" - értékelt Polgár Judit. Karjakin kilenc parti után 5-4-re vezet.

Miden idők legjobb női játékosa jól ismeri Szergej Karjakint, akivel többször játszott. A döntő előtt is asztalhoz ült az orosz kihívó ellen.

Forrás: Chessbase.com

"Gyerekkora óta ismerem Szergejt, akivel egy schnell-partit is játszottunk a fotósok kedvéért. Ez még az elején volt, amikor az orosz kihívó hosszasan válogatta a székeket, hogy melyikben üljön majd a vb-döntőben, és amikor ezzel végzett, megkértek a fotósok, hogy szimuláljunk egy partit, de végül nem játszottuk végig" - mondta Polgár Judit, aki kedden az ENSZ nemek egyenjogúságát szorgalmazó programjának egyik arca lett.

A program címe "Földkerekség 50:50, 2030-ig", ami arra utal, hogy a Földön 2030-ig el kell érni: a nők a férfiakkal egyenlő arányban vehessenek részt az élet különböző területein.