Meleg világbajnoka lehet a legférfiasabb sportnak

Orlando Cruz, ökölvívás
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24: Orlando Cruz answers interview questions during a training session for his upcoming fight against Orlando "Siri" Salido at Mendez Boxing Gym on September 24, 2013 in New York City. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Orlando Cruz célja világos, mint a nap: ő akar lenni a profi ökölvívás első nyíltan meleg világbajnoka. A hétvégén ez sikerülhet neki.

A Puerto Ricó-i Orlando Cruz szombat este lép ringbe az angol Terry Flanagan ellen a WBO könnyűsúlyú világbajnoki övéért.

A 35 éves bokszoló nemcsak saját sikeréért, hanem minden meleg sportolóért harcolni fog.

Orlando Cruz (j) sokak számára példakép Forrás: AFP/2013 Getty Images/Jeff Bottari

Az El Fenómeno becenevű Cruz 27 éve bokszol, a 2000-es olimpián még amatőrként indult, egy évre rá profinak állt, kilenc éven át veretlen maradt. Első vereségét 2009-ben szenvedte el az amerikai Cornelius Lock ellen.

2012-ben vallott nyíltan szexuális hovatartozásáról, sportága történetében elsőként. Júliusban egyik mérkőzését az orlandói tömegmészárlás áldozatainak ajánlotta fel, az LGBT-közösséget ért kegyetlen támadásban négy barátja halt meg.

2013-ban már volt lehetősége a boksz történetének első nyíltan meleg bajnokává válni, de a mexikói Orlando Salido akkor jobbnak bizonyult.

Orlando Cruz másodszorra írna boksztörténelmet Forrás: AFP/2013 Getty Images/Jeff Bottari

„Óriási mérkőzés előtt állok, ezek nekem, a hazámnak és a meleg közösségnek is nagy pillanatok lehetnek. Lenyűgöz a tudat, hogy egyes emberek felnéznek rám, példaképnek tartanak. Sokan meséltek arról, hogyan inspiráltam őket bátorságra. Olyanok akarnak lenni, mint én.

– nyilatkozta a mérkőzést megelőzően Orlando Cruz.

A Puerto Ricó-i bokszolónak remek éve van, legutóbbi öt mérkőzését megnyerte, ennek ellenére nem ő a 27 éves, karrierje során még veretlen Terry Flanagan elleni címmeccs esélyese.

„Nem zavar, hogy Orlando Cruz nyíltan meleg, a nővérem is az, és senkire sem vagyok büszkébb nála. Nem semmi Cruztól, hogy ebben a kemény sportágban ezt felvállalta, biztos sokaknak jelent inspirációt" – nyilatkozta Flanagan.