Társoldalunk:

2019 a hazai világbajnokságok éve lesz

2016.11.27. 11:43

Magyarország rendezheti a 2019-es, olimpiai kvalifikációs öttusa- és vívó-világbajnokságot.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, frankfurti közgyűlésén a tisztújítás mellett helyszínkijelölések is napirenden szerepeltek, a felnőttek 2019-es csúcsversenyének Budapest adhat otthont. Az egy évvel a tokiói játékok előtt esedékes vb-n kvótákat lehet majd szerezni a nyári játékokra.

Budapest előzőleg 1969-ben, 1979-ben, 1989-ben, 1999-ben és 2008-ban rendezett világbajnokságot.

Földházi ZsófiaForrás: MTI/Ujvári Sándor

A kongresszuson kihirdették az idei világranglista élcsoportját is, eszerint két magyar a legjobbak között végzett: Földházi Zsófia negyedik, Marosi Ádám pedig hatodik lett.

Hasonló sportdiplomáciai siker született a vívók moszkvai kongresszusán, ahol Budapest Tbiliszit és Torunt győzte le a vasárnapi szavazáson.

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a Csampa Zsolt elnök által vezetett magyar küldöttség a három jelentkező közül elsőként mutathatta be pályázatát. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó prezentációja után kis híján a szavazás első körében sikerült kiharcolni a győzelmet, mindössze két szavazaton múlt az abszolút többség.

Szilágyi ÁronForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A második körből a grúz főváros már kiesett, Budapest pedig 83:51-es aránnyal kerekedett a lengyelországi pályázó fölé. A magyar főváros legutóbb 2013-ban rendezett vb-t, és már nyolcadik alkalommal lehet a vívók világbajnokságának otthona.

Kajak-kenuban is nálunk lesz
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség igazgatótanácsa tavaly márciusban a marokkói Marrákesben tartott ülésén ugyancsak a magyar pályázatot találta a legjobbnak, így 2019-ben Szegeden lesz a riói játékok után kezdődő olimpiai ciklus legfontosabb versenye, a kvalifikációs világbajnokság. Ugyancsak ebben az esztendőben az egyéni asztalitenisz vb-nek is hazánk, Budapest ad otthont.