2019 a hazai világbajnokságok éve lesz

rio 2016 olimpia szilágyi áron
Hungary's Aron Szilagyi celebrates after beating USA's Daryl Homer in the men’s individual sabre gold medal bout as part of the fencing event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 3 in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Magyarország rendezheti a 2019-es, olimpiai kvalifikációs öttusa- és vívó-világbajnokságot.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, frankfurti közgyűlésén a tisztújítás mellett helyszínkijelölések is napirenden szerepeltek, a felnőttek 2019-es csúcsversenyének Budapest adhat otthont. Az egy évvel a tokiói játékok előtt esedékes vb-n kvótákat lehet majd szerezni a nyári játékokra.

Budapest előzőleg 1969-ben, 1979-ben, 1989-ben, 1999-ben és 2008-ban rendezett világbajnokságot.

Földházi Zsófia Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A kongresszuson kihirdették az idei világranglista élcsoportját is, eszerint két magyar a legjobbak között végzett: Földházi Zsófia negyedik, Marosi Ádám pedig hatodik lett.

Hasonló sportdiplomáciai siker született a vívók moszkvai kongresszusán, ahol Budapest Tbiliszit és Torunt győzte le a vasárnapi szavazáson.

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a Csampa Zsolt elnök által vezetett magyar küldöttség a három jelentkező közül elsőként mutathatta be pályázatát. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó prezentációja után kis híján a szavazás első körében sikerült kiharcolni a győzelmet, mindössze két szavazaton múlt az abszolút többség.

Szilágyi Áron Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A második körből a grúz főváros már kiesett, Budapest pedig 83:51-es aránnyal kerekedett a lengyelországi pályázó fölé. A magyar főváros legutóbb 2013-ban rendezett vb-t, és már nyolcadik alkalommal lehet a vívók világbajnokságának otthona.

Kajak-kenuban is nálunk lesz

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség igazgatótanácsa tavaly márciusban a marokkói Marrákesben tartott ülésén ugyancsak a magyar pályázatot találta a legjobbnak, így 2019-ben Szegeden lesz a riói játékok után kezdődő olimpiai ciklus legfontosabb versenye, a kvalifikációs világbajnokság. Ugyancsak ebben az esztendőben az egyéni asztalitenisz vb-nek is hazánk, Budapest ad otthont.