Társoldalunk:

Az olimpiáról lemaradó birkózótól vár vb-érmet a kapitány

2016.11.29. 09:55

Sike András kötöttfogású szövetségi kapitány leginkább a 71 kilós Korpási Bálinttól vár érmet a nem olimpiai súlycsoportok decemberi, budapesti birkózó-világbajnokságán.

A posztján a múlt pénteken megerősített, és most már a teljes kötöttfogású szakágért felelős szakember kedden az M4 Sport Sportreggeli című műsorában elmondta, hogy december 8-án és 9-én klubcsapat világbajnokságot rendeznek a BOK (korábbi Syma) Csarnokban.

"Bácsi Petinek a könyökét műtötték, Kis Balázsnak pedig még mindig a háta fáj, de rajtuk kívül mindenki, így a Lőrincz testvérek, Varga Ádám, Korpási Bálint és Szabó László is hadra fogható és indulni fog a klubvilágbajnokságon" - fogalmazott a kapitány.

Sike András (jobbra) Rióban Kiss Balázs mellettForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sike András hozzátette: a következő két napon, december 10-én és 11-én a riói olimpia műsorán nem szerepelt súlycsoportok számára tartják meg az idei vb-t ugyanott. Ezen az eseményen attól a 71 kilós Korpási Bálinttól remél érmes helyezést, aki a hétvégi bakui Golden Grand Prix-n ezüstérmet nyert.Arra a kérdésre, hogy Korpási miért nem választ egy másik, olimpián is szereplő súlycsoportot, a kapitány azt mondta, a 66 kilóra sokat kellene fogyasztania, ezért nem tudná ugyanazt a teljesítményt nyújtani, 75 kilóban pedig próbálkozott már világbajnokságon, de oda meg "túl kicsi".

Sike András tájékoztatása szerint azért van ellenpélda is, hiszen Lőrincz Tamás most, 30 évesen döntött úgy hogy felmegy a 75 kilóra.

Korpási Bálint a 2015-ös bakui Európai JátékokonForrás: AFP

A kapitány távlati célja, hogy a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon ismét legyen érmes magyar kötöttfogású birkózó. Szerinte vannak idehaza tehetséges utánpótláskorúak, név szerint az idén junior Eb-győztes Lévai Zoltánt és az U23-as Eb-aranyérmes Szilvássy Eriket említette. A szakágvezető szerint az egyik legnagyobb probléma a magyar birkózásban az, hogy

nagyon sok tehetséges versenyző, akik diák és serdülő korosztályban magyar bajnokságot nyernek, később, ifi és junior korukra majdnem mind eltűnnek.  

"Szeretnék odafigyelni ezekre a fiatalokra , megtartani őket a birkózás számára, hogy később, felnőtt korban nagyobb legyen a merítési lehetőség" - fogalmazott Sike András, aki szerint a riói olimpia óta bevezetett újabb szabálymódosítás negatívan fogja befolyásolni a birkózást.

Az új szabály szerint ezentúl intés után nem lehet kérni a lenti birkózást, amitől még kevesebb akció lesz, mint eddig. Az én időmben is kétszer próbálkoztak ezzel, de aztán csak néhány hónapig maradt érvényben ez a szabály" - jelentette ki a Szöulban aranyérmes birkózó.