Így lehet legálisan doppingolni

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 21. A mezőny a Rio de Janeiró-i nyári olimpia férfi hegyikerékpárversenyében a Hegyikerékpár Központban 2016. augusztus 21-én. (MTI/EPA/Armando Babani)
Vágólapra másolva!
A Spiegel szerint számos amerikai sportoló a riói olimpia előtt közvetlenül szerzett orvosi mentességet bizonyos – teljesítményt is fokozó – gyógyszerekre, így jogosulatlan előnyhöz jutottak. Minderről a Fancy Bears nevű orosz hackercsoport szerzett tudomást, miután megszerezte az Amerikai Doppingellenes Szövetség elektronikus levelezését. 

Az e-mailek tanúsága szerint az USADA tavaly júniusban, az olimpia előtt annak ellenére kiállította a mentességet amerikai sportolóknak, hogy a határidő ekkor már lejárt.

A sportolóknak orvosi igazolással kell rendelkezniük ahhoz, hogy megkapják a mentességet, egyéb esetben eltiltás várhat rájuk. Mivel visszaélésre adhat lehetőséget,

sokan szkeptikusok a módszer létjogosultságát illetően.

2016. június 30-án az USADA egyik alkalmazottja, aki a mentességet biztosító dokumentumok kiállításáért felelős, ezt írta az egyik kiszivárgott e-mailjében: "Ennek soha nem lesz vége. Épp most állítom ki a mentességet azoknak az úszóknak és atlétáknak, akik közben már elindultak a válogatókon" – írta Ryan Madden.

Exceptions to the Rules: How Some US Athletes Obtain Permits for Banned Medication - SPIEGEL ONLINE

A sportolók olyan gyulladásgátló szteroidok szedésére kértek igazolást, amelyeket mentesség nélkül más esetben nem is lehet szedni versenyek közben.

A gondot az okozza, hogy egy sportolónak a gyógyszer alkalmazása előtt 30 nappal be kell nyújtania az igényt a mentességre, máskülönben nem szedhetné a szert.

Csakhogy ezt a legtöbben figyelmen kívül hagyják.

A kiadott engedélyek száma évről évre nő. Míg 2014-ben még csak 897 ilyen papírt adtak ki, egy évvel később már 1330-at – jelezte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA.

Az e-mailekből kiderült, hogy még az USADA alkalmazottjai is megkérdőjelezik, korrektül járnak-e el a sportolók.

A Spiegel szerint több sportoló úgy igyekszik hasznot húzni ebből a lehetőségből, hogy a nem létező betegségére felírt gyógyszerre kér mentességet, így tulajdonképpen legálisan doppingolhat.

A kerékpárosoknak is jól jön az asztma elleni gyógyszer, csak a mentességet kell valahogy beszerezni Forrás: MTI/EPA/Armando Babani

Sok kerékpáros például az asztmájára kaphat így olyan gyógyszert, ami tágítja a légutakat, és javítja az oxigénbevitelt.

A ritalin népszerű a tornászoknál, akik papírt szereznek arról, hogy figyelemhiányos hiperaktivitásban (ADHD) szenvednek. A gyógyszer segítségével aztán jogosulatlan előnyhöz jutnak, mert az segíti a koncentrációt, és növeli a teljesítményt.

Tour-királyok és teniszsztárok is mentességet kaptak

A Fancy Bears szeptemberben hackelte meg a WADA merevlemezeit, és kiderítette, hogy több mint száz, nem csak amerikai sportoló kapott mentességet. Köztük volt a Tour de France-győztes Bradley Wiggins és Chris Froome, a teniszcsillag Serena Williams és Rafael Nadal, illetőleg a Rióban négy aranyéremig jutó tornász, Simone Biles.

A WADA azt állítja, hogy a hackerek jelenleg is látják az USADA dokumentumait. "Tisztában kell lenniük az embereknek azzal, hogy mi a céljuk ezeknek a kibertámadásoknak. Az, hogy

– írta Ryan Madden, válaszul a Spiegel cikkére.

A közelmúltban vált nyilvánossá, hogy a legtöbb mentességet a kerékpárosok, az atléták és a triatlonosok kapták az Egyesült Államokban. Összesen 402 igazolást állítottak ki a számukra.

Amerikai sztárok doppingolását leplezték le orosz hackerek

Az orosz hackerek akciója válasz lehet arra a lépésre, hogy a NOB a WADA-val egyetértésben több száz orosz sportolót, köztük az összes atlétát kizárta a riói olimpiáról, a paralimpiáról pedig a teljes orosz küldöttséget diszkvalifikálta, az államilag szervezett doppingolás miatt.