Thaiföldön is tudják, hogy a magyar lányok a legjobbak

Krassalkovics Zsófia
Krassalkovics Zsófia
Vágólapra másolva!
A WBPF nevű szervezet thaiföldi fitnesz- és testépítő világbajnokságáról öt éremmel - közte három arannyal - tért haza a magyar csapat. A magyar és az európai szövetség főtitkára, Buranits Ildikó szerint ez azért is óriási eredmény, mert a versenyzők saját maguk fedezik a vb-részvétel költségeit.

"A korábbiakhoz képest megemelkedtek a részvételi költségek, és ezt idén csak kevesen tudták vállalni" - mondta az Origónak Buranits Ildikó, akit Pattayán újra megválasztottak a WBPF női bizottság elnökének, egyúttal ő a magyar szövetség főtitkára.

Buranits Ildikó (balra) a magyar zászlóval, középen a világbajnok Palecian Judit, jobbra Lakatos Mihály magyar pontozó bíró Forrás: Origo

"A tavalyi 30 fős delegáció után idén tizen utaztunk ki Thaiföldre. Mivel a versenyzők a saját pénzből készülnek, utaznak a versenyekre, és nem állami támogatásból fedezik a költségeket, így nagyon nagy köszönet illeti őket, hiszen ezt a több százezer forintot másra is fordíthatták volna. Ők mégis úgy döntöttek, hogy a hazájukat és a sportágainkat népszerűsítik a távoli, ázsiai országban."

A főtitkár öt érmet várt előzetesen. "Pontosan ennyit mondtam, amikor elindult a csapatunk Pattayára. Ebben az ötben az is benne volt, hogy mindegyik arany lehet, mert roppant erős magyar csapat jött össze. Európa-bajnokainknak az őszi szezon is nagyon sikeres volt, ezért

Eddig a magyar női csapat háromszor lett a világ legjobb női csapata, ezért jogos volt a legmagasabb szintű elvárás Krassalkovics Zsófia, Kálmán Csilla, Zsigmond Regina és Palecian Judit esetében."

Ez történt a vb-n

Öt érmet - köztük három aranyat - nyert a magyar küldöttség a WBPF szervezet Thaiföldön rendezett fitnesz- és testépítő világbajnokságán. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Krassalkovics Zsófia fitnesz kategóriában első lett, a sportmodell kategóriában pedig másodikként zárt Kálmán Csilla mögött. A 45. születésnapját Pattayán ünneplő Palecian Judit az atletikus fizikumúak között pályafutása 11. vb-címét gyűjtötte be, míg Zsigmond Regina címvédőként bronzérmesként zárt a modellkategória mezőnyében. A magyar küldöttség ezúttal a szokásosnál jóval kisebb volt, de a nők így is harmadik helyen végeztek a csapatversenyben. Ez volt a WBPF 8. világbajnoksága, jövőre a tervek szerint Mongólia lesz a házigazda.

Buranits Ildikó kiemelte, hogy a csapatversenyben a magyar nők a harmadik helyen végeztek. "Nagyon elégedett vagyok. Az elmúlt években kizárólag akkor nem mi hoztuk el a csapatbajnoki trófeát, amikor kis létszámú csapatot delegáltunk.

Hiszen amellett, hogy egyre több kategóriát nyitunk az ágazataink fejlesztésére, azt a szakmai munkánkban és a versenyzőink sikerében is képesek vagyunk reprezentálni. Rendkívül jó hangulatban teltek el a napjaink Pattayán. A szállodakomplexum a tenger partján helyezkedik el, itt volt a verseny helyszíne, és az azt követő bankettet is itt rendezték meg, ez pedig nagyon kényelmessé tette a versenyzőink várakozását."

Palecian Judit a vb ideje alatt ünnepelte a születésnapját. "Arra is jutott energiánk, hogy sporttársunk, Palecian Judit köszöntését nem mindennapivá tegyük. Így az eredményhirdetést követően, a himnusz után a versenyzőink a színpadon adták át a tortát a könnyeit visszatartani próbáló, tizenegyszeres világbajnok Palecian Juditnak. Állva énekelte a közönség neki a happy birthday to you-t. Mindannyian sírtunk.

Öröm volt látni, hogy mennyire szereti a versenyzőinket a közönség és a versenytársaink. Több száz közös képet készítettek a magyar csapat tagjaival, szinte lépten-nyomon állították meg őket az ázsiai rajongók. Most, a verseny után egy kis pihenés engedélyezett. Tavasszal a Tenerifén rendezendő Eb-n, majd októberben a Mongólia fővárosában, Ulánbátorban készülünk maradandót alkotni."

Mielőtt a versenyzők felmentek a színpadra,

Buranits Ildikó lelkesítő szavakat intézett hozzájuk, és több esetben talán épp ezen múlt a győzelem.

"Sokszor láttam olyat, hogy a legjobban felkészült versenyző lecsúszott az első helyről, mert saját maga sem hitte el, hogy győzni tud. Ezt a hitet szerettem volna erősíteni bennük, hiszen mindent megtettek a felkészülés során a győzelemért, az esetleges kishitűségen nem csúszhat el a győzelem. Amikor Csilla és Krasi indult a színpadra, azt mondtam nekik, hogy ebben a kategóriában két érmet várok, az aranyat és az ezüstöt. Nem fogom beérni kevesebbel, úgy álljanak fel a színpadra, hogy egyetlen lehetőséget fogadok el, azt, hogy kettejük között dől el a legjobb pozíciók sorsa."

A harmadik legjobb női csapat a magyaroké volt Forrás: Origo