Társoldalunk:

Remek könyv készült az autósportok szerelmeseinek

2016.12.07. 17:53

Gazdag szakmai tartalmat kínál az Autósport évkönyv idei kiadása: rangsorolják az 50 legjobb magyar autóversenyzőt, mellette számos szakág történéseit összefoglalja, még amerikai és japán sorozatokat is, sőt a két legnépszerűbb motorverseny, a MotoGP és a Superbike legfontosabb mozzanatait is.

A kötet szerdai bemutatóján a szerkesztő Gellérfi-Csizmadia Gergő hangsúlyozta, a top 50 magyar versenyzőt bemutató lista összeállításánál próbáltak minél objektívebbek lenni, de nehéz volt a különböző versenysorozatok között igazságot tenni.

"Arra kértünk mindenkit, aki a lista összeállításában részt vett, hogy saját rangsort állítson össze a közel száz jelöltből - mondta. - A kiadvány két kötet egyben, hiszen a könyv első fele a nemzetközi, míg a második fele a hazai autósporttal foglalkozik. Az idei a második kötetünk, tavaly jött az ötlet, hogy készítsünk egy kiadványt, amiben áttekintjük a hazai szériákat. Számos nemzetközi sorozat látogat Magyarországra, sokban vannak magyar versenyzők is."

Hozzátette, a tavalyinál is több sorozatot mutattak be, és igyekeztek a lehető legteljesebb képet nyújtani: "Európára koncentráltunk nemzetközi téren, de kitekintettünk a tengerentúlra és Japánba is. A Forma-1-nek kis területet szántunk csak, mert külön mű jelent meg idén negyedszer Száguldás és cirkusz címmel."

"A listán egyetlen nő, Keszthelyi Vivien is szerepel - jegyezte meg a szerkesztő az Origo kérdésére. - A középmezőnyben szerepel, jelentős nevelőprogramja van külföldön, viszont egyelőre nemzetközi versenyen nem indul, egy hazai bajnokságot megnyert."

Gellérfi-Csizmadia hozzátette: a juniorokat nem vették figyelembe, mert az ő eredményeiket nem lehet összevetni a felnőttekével, de a jelöltek így is egy 190 fős listát alkottak, közülük került ki a top 50.  

Oláh Gyárfás, az Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke elmondta, "boldogság- és büszkeségmámorban" úszik ezt a könyvet kinyitva.

"Nagyon örülök, hogy a mi kis magyar autósportunk ennyi kiváló versenyzőt tud felmutatni. Azt gondolom, hogy az Eb-címek magukért beszélnek, erősek vagyunk Európában autósportok és versenyrendezések terén is" - értékelt. "A sportpolitikánk, szakmánk, versenyzőink mind a maximumot hozzák ki magukból. Persze vannak további kitűzött célok, szeretnénk például ralikrossz Eb-, vagy vb-futamot rendezni, valamint minél több FIA sorozatot idehozni."

A 208 oldalas könyv 5990 forintért vásárolható meg.