Elődöntős az egyik magyar csapat a klubvilágbajnokságon

Lőrincz Viktor, Denis Maksymilian Kudla, férfi kötöttfogású birkózás, 85 kilogramm
Germany's Denis Maksymilian Kudla (red) wrestles with Hungary's Viktor Lorincz in their men's 85kg greco-roman bronze medal match on August 15, 2016, during the wrestling event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 2 in Rio de Janeiro. / AFP PHOTO / Jack GUEZ
Vágólapra másolva!
Mindhárom csoportmérkőzését megnyerte csütörtökön a Lőrincz-testvérek fémjelezte elsőszámú magyar együttes, ezzel elődöntőbe jutott a kötöttfogású birkózók klubvilágkupáján a budapesti BOK Csarnokban.

A 16 csapatos viadalon két magyar csapat lépett szőnyegre, az erősebb, a felnőtt válogatott legjobbjait - a sérült Kiss Balázs és Bácsi Péter kivételével - soraiban tudó BS Plastic-Budapest román, örmény és ukrán együttessel került egy csoportba, míg a második számú hazai gárda, az Europrofil-Budapest amerikai, görög és török riválist kapott.

Az erősebb csapat - amelyben a két alsó súlycsoportban (59, 66 kg) dél-koreai vendégjátékosok is birkóztak - csütörtökön kezdésként az örmény Dinamo Jerevannal találkozott,

amelyet 6-2-re legyőzött, majd a román Olympic Hope együttesét 7-1-re múlta felül.

A csoport utolsó meccsén az SK Ukrajna volt az ellenfél, a magyar csapat ismét simán, 6-2-re diadalmaskodott.

Lőrincz Viktor (hátul) a riói olimpián éppen az örmény Makszim Manukjan a vágja oda a szőnyeghez Forrás: MTI/Illyés Tibor

A három meccs során a magyarok két legjobbja közül a londoni olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás mindhárom meccsén győzött még úgyis, hogy 75 kilogrammban szerepelt, de öccse, a riói olimpián ötödik Viktor (85 kg) is három magabiztos sikert aratott. Ugyancsak három meccs, három győzelem volt Lévai Zoltán (71 kg) mérlege.

Majdnem összejött a bravúr

A többek között az U23-as Európa-bajnok Szilvássy Erikkel (85 kg) felálló Europrofil-Budapest szintén két győzelemmel kezdett, előbb amerikai, majd görög ellenfelét is könnyedén verte, a "csoportdöntőben" pedig Törökország sztárbirkózóival felálló Isztambul Buyuksehir Beledizessel csapott össze. A párharc a lehető legkisebb különbséggel dőlt el, a nyolc párból négyet a magyarok, négyet a rivális birkózói nyertek meg.

A törökök végül azért jutottak tovább, mert négy sikerükből az egyiket nullra nyerték, így több, úgynevezett pozitív pontjuk volt.

A párharc során így is több bravúros magyar siker született, de mind közül a legnagyobb talán a 80 kilogrammos Papp Bertalan nevéhez fűződik, aki 4-2-re legyőzte a háromszoros világbajnok Selcuk Cebit.

Lőrinczék csoportelsőként az elődöntőbe jutottak, melyben éppen a törökökkel találkoznak majd péntek délelőtt. A második számú magyar csapat pedig az 5-8. helyért küzdhet pénteken, a klubvilágkupa zárónapján.