19 évesen lett az egyetemek legjobb amerikaifocistája

Heisman Ceremony GettyImageRank2 SPORT AMERICAN FOOTBALL NCAA College Football
NEW YORK, NY - DECEMBER 10: Lamar Jackson of the Louisville Cardinals poses for a photo after being named the 82nd Heisman Memorial Trophy Award winner during the 2016 Heisman Trophy Presentation at the Marriott Marquis on December 10, 2016 in New York City. Michael Reaves/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Lamar Jackson, a Louisville Cardinals irányítója kapta a Heisman trófeát, az egyetemi amerikaifutball legrangosabb elismerését.

Amerikai idő szerint szombat este hozták nyilvánosságra a Heisman-trófea 2016-os győztesét, aki nem más, mint Lamar Jackson, a Louisville Cardinals irányítója. A mindössze tizenkilenc éves Jackson minden idők legfiatalabb Heisman-győztese lett, egyben ő az első Louisville-játékos, aki megkapta a díjat.

Lamar Jackson Forrás: AFP/2016 Getty Images/Michael Reaves

A végső szavazás során olyan kiválóságokat utasított maga mögé, mint a szezon másik két kiemelkedően játszó irányítója, Baker Mayfield (Oklahoma Sooners), Deshaun Watson (Clemson Tigers), a Michigan Wolverines védő-mindenese, a sokak által már az új Charles Woodsonnak tekintett Jabrill Peppers, illetve Mayfield csapattársa, az elkapó DeDe Westbrook.

A playoff is majdnem összejött

Jackson csapata, a Louisville Cardinals sokáig a rájátszásért is versenyben volt, azonban az utolsó két meccsen kikaptak a Houston Cougars és a Kentucky Wildcats ellen, így a szezont végül 9-3-as mérleggel, a 13. kiemelést megszerezve zárták, playoff helyett pedig december 31-én játszanak a Citrus Bowlon az LSU Tigers ellen.

A levegőben és a földön is egyaránt veszélyes Jackson harmincegy passzolt és húsz futott touchdownt szerzett a szezonban, és az egyetemek történetében pedig ő volt az első, aki 3300 passzolt és 1500 futott yard fölé jutott egy szezonon belül.

Lamar Jackson összes TD-je 2016-ban:

A második egyetemi évét záró Jacksonnak még egy szezont legalább az egyetemen kell töltenie, és csak utána jelentkezhet az NFL draftjára, úgyhogy ha jövőre is ilyen szédületesen játszik, arra is lehet esélye, hogy Archie Griffin után a második játékosként kapja meg kétszer a Heismant.