Engedélyeznék a fegyverviselést az NFL egyik stadionjában

Gun Groups Offer Free Concealed-Carry Gun Training To School Employees Gun Groups Offer Free Concealed-Carry Gun Training To School Emp GettyImageRank2
WEST VALLEY CITY, UT - DECEMBER 27: Firearm instructor Clark Aposhian holds a handgun up as he teaches a concealed-weapons training class to 200 Utah teachers on December 27, 2012 in West Valley City, Utah. The Utah Shooting Sports Council said it would waive its $50 fee for concealed-weapons training for Utah teachers. George Frey/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Washington állam republikánus képviselői törvénytervezetet nyújtottak be, amely engedélyezné, hogy legálisan tartott fegyvert be lehessen vinni az állam stadionjaiba, így akár az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks otthonába is.

A Matt Shea, David Taylor és Bob McCaslin republikánus képviselők által benyújtott törvénytervezet értelmében a stadionok biztonsági őrei a jövőben nem tartóztathatnák fel azokat a szurkolókat, akik engedéllyel viselt fegyverüket mások által nem látható módon (pl. ruházat által takarva) magukkal vinnék kedvenc csapatuk meccseire.

Csak takarja el! Forrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey

Ha a törvény átmegy, akkor három Washington állambeli major ligás csapat meccseire lehet fegyverrel járni. A baseball-ligában (MLB) szereplő Seattle Mariners stadionjába, a Safeco Fieldre, illetve az NFL egyik legjobb csapatának, a Seattle Seahawksnak és a friss MLS-bajnok focicsapatnak, a Seattle Soundersnek otthont adó CenturyLink Fieldre lehetne lőfegyvert bevinni.

Az NFL egyelőre a leghatározottabban elzárkózik még az ötlettől is. "Még nem láttuk a törvénytervezetet,

– mondta a Washington Post című országos lapnak nyilatkozva Brian McCarthy, az NFL alelnöke.

A Seahawks stadionja egyébként még amerikai mércével mérve is a béke szigete: NFL-szerte itt a legalacsonyabb a letartóztatások aránya, meccsenként átlagosan 0,8 szurkolót vesznek őrizetbe. A listavezető San Diego Chargersnél is csak azért 24,6 fő/meccs a letartóztatottak száma, mert a kaliforniai klubnál vannak a legszigorúbb nézőtéri szabályok.

Képzeljék el, hogy valaki(k)nél fegyver van Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jonathan Ferrey

Hogy a honatyák számára miért fontos a stadionokban engedélyezni a fegyverviselést, az nehezen magyarázható, már csak azért is, mert az amerikai ligákban szinte ismeretlen az olyan jellegű szurkolói erőszak, illetve rendbontás, mint, ami Európában gyakori, Latin-Amerikában pedig szinte általános.