Társoldalunk:

Az összefogás fontosságát hangsúlyozták az öttusázók évzáróján

2016.12.15. 19:26

A vártnál gyengébb olimpiai szereplés miatti támadások és az elmúlt időszak viharai után az összefogás fontosságát hangsúlyozták a Magyar Öttusa Szövetség évzáró ünnepségén.

"Az elmúlt másfél hét eseményei után többen megfogalmazták a kérdést: tarthatunk-e ünnepi eseményt? Igen, mert akik eredményt értek el az idényben, mind kemény munkával jutottak el a korosztályos világversenyek dobogójára" – utalt beszédében a december 5-ei közgyűlésen megválasztott elnök, Bretz Gyula a sportágat érő támadásokra.

Hírességek és összefogás

Beszámolt arról, hogy a nemzetközi szövetség (UIPM) november végi, frankfurti kongresszusán bejelentették: az öttusában is létrehozták a Hírességek Csarnokát (Hall of Fame). Az első tíz híresség közé két magyar, Balczó András és Vörös Zsuzsanna került. A sportág eddigi egyetlen magyar női olimpiai bajnoka Frankfurtban kapta meg a kitüntetést, a 72-es müncheni olimpia egyéni győztese, Balczó, aki nem vett részt a németországi díjátadón, ezúttal vette át a diplomát és a plakettet Bretz Gyulától és Vörös Zsuzsannától, a szövetség általános alelnökétől.

"Bárki bármit mond, ez egy család – kezdte beszédét Vörös Zsuzsanna, utalva az elmúlt időszak viharaira. – Közösen szeretnénk dolgozni, és ehhez kérem mindenki segítségét.

Ezután Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Vörös Zsuzsanna jutalmazta a 2016-os év legjobb öttusázóit, köztük a felnőtteknél győztes, idén Eb-ezüstérmes Kasza Róbertet, valamint az egyéniben és csapatban is világbajnok Kovács Saroltát.

"Az apósom azt mondta, hogy a gyerek olyan, mint a bankbetét, amiért meg kell dolgozni, az unoka pedig olyan, mint a kamat, amiért már nem kell megdolgozni. Én évek óta semmit sem csináltam az öttusában, az ölembe hullott ez a kitüntetés – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Balczó András az MTI-nek. Hozzátette, hogy

az öttusát nem a nyerésért kell csinálni, hanem azért, mert öttusa.  

"Az örömmel végzett futás a test imája" – fogalmazott.