Vágólapra másolva!
Volt itt minden, ami szem-szájnak ingere: a Steelers rúgója hős lett, az Oakland Raiders tizennégy év után jutott újra a rájátszásba. A Jaguars újabb keserves vereségét követően Gus Bradley edző feje is a porba hullt, a Patriots megnyerte az AFC-t, a 72 milliós Brock Osweiler pedig a kispadon végezte. Ez történt a vasárnapi NFL-meccseken.

Hős lett, akin pár hete még egy ország röhögött

Úgy tűnik, hogy a Pittsburgh Steelers tele van kulcsemberekkel: ha a háromfejű támadószörnyeteg összes tagja pusztítóan pocsék napot is fog ki, akkor is jön valaki, aki megmenti a csapatot. Ez a játékos most Chris Boswell volt, a csapat rúgója, akin pár hete egész Amerika hangosan röhögött, amikor a világ legrosszabb onside kickjét rúgta. Boswell ezen a meccsen

hat mezőnygólt vágott be hibátlanul

(ebből ötöt negyven yardnál távolabbról), beállítva Gary Anderson 1988-as és Jeff Reed 2002-es rekordját, másrészt pedig az ő kétségbeesett mozdulata állította meg Alex Ericksont, aki 72 yardot rohant vissza Boswell kickoffjával. Ha a rúgó nincs észnél, bizony a célterületig nyargal vele.

Az említett támadó gépezet egyik feje, a running back Le'Veon Bell 23 kísérletből 93 yardot hozott össze, ami fényévekre van a múlt heti buffalói teljesítményétől (38 futás, 236 yard), Antonio Brown pedig három elkapással és 59 yarddal szégyenkezhet. A kimondottan nyögvenyelős meccset végül

egy utolsó negyedes touchdownnal tudta megnyerni nagy keservesen a Steelers,

így maradt az AFC North élén. A hangulat egyébként majdnem olyan paprikás volt, mint tavaly a wild card-meccsen.

Voltak a meccsen Boswell rúgásainál kevésbé szép jelenetek is, például, amikor Jeremy Hill egy TD után megpróbálta széttépni a Steelers-drukkerek szent sárga törölközőjét, a Terrible Towelt.

Lawrence Timmons linebacker pedig ugyan elcsípte Andy Dalton passzát, de aztán majdnem letépte a fejét egy dühös Bengals-játékos:

Az edző fejébe került az újabb vereség

A Houston Texans a tavalyi offseasonban óriási meglepetésre hihetetlen mennyiségű pénzt, egészen pontosan 72 millió dollárt kínált Peyton Manning egykori denveri cseréjének, Brock Osweilernek. Ez a 72 millió dolláros játékos – amiből 37 millió garantált összeg – pedig

az egész szezonban annyira pocsékul játszott,

hogy a Jacksonville elleni meccsen rövid úton a kispadon találta magát. Tom Savage csereirányító – garantált fizetése 300 százezer dollár – vette át a helyét, és egy izgalmas végjáték után a vezetésével meg is verje a Texans a Jacksonville Jaguarst.

Brock Osweiler, a 72 millió dolláros QB Forrás: AFP/2016 Getty Images/Tim Warner

Ehhez mondjuk kellett a Jaguars már-már hagyományszerű bénázása is, ugyanis a csapatnak ez a negyedik olyan meccse, ahol úgy kaptak ki, hogy a negyedik negyedben még vezettek, a játékosai pedig képesek úgy szabálytalankodni a saját end zone-jukból puntolva, hogy ezzel két pontot ajándékozzanak az ellenfélnek.

A Jaguars idei szezonja:

Az izgalmasra sikeredett meccs vége 21-20 lett a houstoniak javára, akik 8-6-os mérlegükkel még Osweiler minden erőfeszítése ellenére sem írták ki magukat a playoffból (vezetik az AFC South-t), Gus Bradleyt, a Jacksonville Jaguars edzőjét pedig a meccs után azonnal ki is rúgta a Jags vezetősége.

Gus Bradley utoljára ült a Jaguars kispadján Forrás: AFP/2016 Getty Images/Sam Greenwood

A búvárruha sem segített

A papírformának ígérkező Chicago Bears–Green Bay Packers-meccs is igazán drámai lett. A szibériai hidegre készülve a meze alatt neoprén búvárruhában játszó Matt Barkley – aki ezt a trükköt Matt Cassel csereirányítótól tanulta, aki viszont magától Tom Bradytól leste el patriotsos évei alatt – 362 yardot passzolt, és ez több, mint amit bármelyik Bears-irányító összehozott a Packers ellen.

A kaliforniai srácnak még szoknia kell a hideget (Matt Barkley) Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jonathan Daniel

Nyerni viszont még úgy sem tudott, hogy a wisconsiniak elkapói szakmányban ejtették el a passzokat a meccs elején – Davonte Adamsnek például két end zone-beli dropja is volt, ilyet pedig utoljára Robert Royal tudott összehozni 2010-ben a Steelers ellen –, Jordan Howard, az újonc running back pedig 90 yardot és egy TD-t is futott.

A tizenhét pontos hátrányt még csak ledolgozta a Bears és az egyenlítés is összejött,

utána viszont jött Aaron Rodgers és Jordy Nelson kettőse. Rodgers pár másodperccel a meccs vége előtt egy 60 yardos passzal kínálta meg Nelsont, aki ezúttal nem ejtette el a labdát, és innentől kezdve már csak Mason Crosbyra volt szükség, aki egy mezőnygóllal megnyerte a meccset a Packersnek.

Ezzel a passzal nyerte meg Aaron Rodgers a meccset

A rúgókkal nem érdemes emberkedni

A Houston–Jacksonville-meccsen Tom Savage-nek nem jött be a flea flicker nevű trükkjáték, a Titans irányítójának, Marcus Mariotának a Chiefs ellen viszont igen: a passzt Rishard Matthews kapta el 46 yardot szerezve vele.

Mariotának bejött:

Ennek ellenére a meccs első felében úgy tűnt, hogy a Kansas City Chiefsnek áll a zászló, hiszen a Titans háromszor is elvesztette a labdát, és az NFL leggyorsabb játékosa, Tyreek Hill is gepárdüzemmódba kapcsolt egy 68 yardos touchdown erejéig.

...de a Chiefs-védelem is büntetett, ha kellett, Ron Parker, például, fél kézzel kapott le egy labdát:

A fegyelmezetten játszó Mariota és a Titans aztán a második félidőben 12 ponttal büntette az egyre többet hibázó Chiefset – azt a csapatot, amely a múlt héten a reményteljes Oakland Raiderst is megverte –, ami azt jelentette, hogy a végjátékban elég volt egy mezőnygól a győzelemhez. Amit az amúgy egykori Kansas-játékos Ryan Succop először kihagyott, de mivel a Chiefs-edző Andy Reid a rúgás közben időt kért, hogy megzavarja a kickert, ezért újrapróbálkozhatott, akkor már sikeresen.

Ezzel a 19-17-es győzelemmel a Titans megmutatta, hogy igenis érdemes velük számolni, a Chiefsnek viszont egyre nehezebb dolga lesz, ha biztosítani akarja a helyét a rájátszásban – bár az igaz, hogy még mindig a Főnökök állnak jobban, mert a 10-4-es állásból már csak oda érnek legalább a wild card-körre (a Titans 8-6-tal második az AFC South-ban).

Tizenkilencre lapot

A rúgott extra pont helyett a hétórási műsorsávban a Steelers, a Titans és az Eagles is megpróbálkozott egy kétpontos kísérlettel. Egyiküknek sem jött be, de csak a Philadelphia meccse úszott el rajta, amikor a biztos hosszabbítást jelentő egy pont helyett inkább a kockázatosabb kétpontost választották. A meglepően összeszedettnek tűnő Eagles így is majdnem megszorította a Baltimore Ravenst,

de ezzel a vereséggel a philadelphiaiak rájátszásreményeinek is végleg harangoztak.

A Ravens rúgója, Justin Tucker a tizedik ötven yard fölötti mezőnygólnál tart idén, de a harminchetedik évét taposó Steve Smith Sr. ezt a teljesítményt is képes volt elhomályosítani.

Steve Smith 37 évesen ilyen elkapásokra képes:

Beckhamnek fél kézzel megy a legjobban

A New York Giants és a Detroit Lions párharca bibliainak ígérkezett, de talán ez a meccs volt a legsimább: a Giants erőlködés nélkül lépte le 17-6-ra a szintén a rájátszásba készülő Lionst. Matthew Stafford ugyan mindent megtett a győzelemért, például a Golden Tate-tel közösen összehozott 67 yardos passzal, de hiába, amikor a csapata a következő playben nagylelkűen átengedte a labdát a Giants-védelemnek.

Pedig Stafford mindent megtett:

A teljes fordulatszámon pöfögő védelem mellett a támadóknál is ott sertepertél a Giants csodafegyvere, Odell Beckham Jr., akiről köztudott, hogy elmebeteg elkapásokra képes. Ezen a meccsen először touchdownra száguldott egy punttal, majd amikor ezt szabálytalanság miatt nem adták meg, annyira felhúzta magát, hogy összehozta az év elkapását. Természetesen fél kézzel. Beckham az első olyan játékos a Giants történetében, akinek három szezonban is tíz TD-elkapása volt.

Peterson visszatért, de minek?

Adrian Peterson a Minnnesota Vikings legendás running backje addig verte az asztalt, amíg visszaengedték a pályára az Indianapolis Colts ellen, de nem volt benne sok köszönet: a néhány éve még majdnem Eric Dickerson egy szezonban futott yardrekordját is megdöntő játékos

hatszor jutott lehetőséghez, ebből 22 yardot szenvedett össze,

és egyszer el is ejtette a labdát. Idén ezzel együtt 37 kísérletből 72 yardot hozott össze, ami 1,9 yardos átlag futásonként, ami egy csodálatos karrier végtelenül szomorú haláltusája. Meglepődnék, ha Petersont jövőre még a Vikings soraiban látnánk.

Adrian Petersonnak nem sikerült a visszatérés Forrás: AFP/2016 Getty Images/Hannah Foslien

A másik oldalon pedig ott volt Andrew Luck és Erik Swoope tight end, akit undraftedként szerzett meg a Colts 2014-ben, és mielőtt az NFL-be került, életében nem focizott, hiszen az University Of Miamin a kosárlabda-csapatban vitézkedett. Swoope ezen az estén szerezte meg élete első touchdownját, mégpedig Luck 27 yardos passzából, és ezzel együtt a Colts 34-6-ra verte meg az ígéretes szezonkezdet (5-0) után az év legnagyobb leolvadását produkáló Vikingsot, amelyik most 7-7-tel áll, és szomorúan nézi a playoff felé igyekvő vetélytársakat.

Clevelandben a helyzet változatlan

Ugyan az NFL bennfentesei azt pletykálták, hogy a Buffalo Bills szabadulni készül Rex Ryan edzőtől, a Bills azért hozta a kötelezőt, és jól helybenhagyta a liga pofozógépét. Clevelandban egyébként a múlt hét óta a Washington Redskinstől megszerzett, egykor szépreményű

Robert Griffin III irányított,

aki futott is egy touchdownt, mint a régi szép időkben, de ez sem mentette meg a Brownst az alapos veréstől.

Ez legalább szép volt, és még bele sem sérült:

Persze, ha az ellenfélnél ott van LeSean McCoy, akivel a jobb csapatok is megizzadnak, akkor nem is lehet mást várni. McCoynak egyébként ez volt a negyedik olyan meccse a szezonban, ahol száz yard fölött termelt, és két touchdownt is összehozott: utoljára ilyen sorozata Chris Johnsonnak volt 2009-ben, igaz, ő hat ilyen meccset produkált.

Tizennégy év után a rájátszásban

Az Oakland Raiders toronymagas esélyesként érkezett San Diegóba, hiszen a helyszín viszonylagos közelsége miatt a Raiders-drukkerek gyakorlatilag megszállták a Chargers pályáját, és a hírek szerint többen voltak, mint a Chargers-rajongók. Derek Carrék az ismerős lármában csak nagy nehezen tudtak 19-16-ra nyerni, ezzel pedig 2002 óta először készülhetnek a januári bulira.

A New England Patriotsnak viszont aránylag könnyű dolga volt a szétesőben lévő Denver Broncos ellen. A meccs egyetlen touchdownját LeGarrette Blount futotta, aki ezzel végleg beírta magát a Patriots-történelembe.

Blountnak ugyanis ez volt a tizenötödik touchdownja a szezonban,

és ezzel a Patriots-futók örökranglistájának élére ugrott, a csapat pedig biztos győztese az AFC-nek, és pihenhet a rájátszás első körében.

LeGarrette Blount beírja magát a Patriots-történelembe:

Pontzuhatag Arizonában és Atlantában

Atlantában bejött a papírforma, és a rájátszásreményeket dédelgető csapat 41-13-ra söpörte el Chip Kelly San Francisco 49ersét. A Cardinals–Saints-meccsen pedig olyasfajta pontgejzír tört ki, mint amilyeneket az egyetemi fociban a jobbfajta Big 12-rangadókon lehet látni.

A darálót a Saints bírta jobban: 48-41-re verte a Cardinalst.

Az arizonaiak pedig tényleg mindent bevetettek, hiszen ott volt velük David Johnson running back, aki a szezon mind a tizennégy meccsén száz yard fölé jutott az elkapásokat és a futásokat is számolva, ez pedig NFL-rekord, és Calais Campbell, a kétméteres, 136 kilós defensive end is futott egy 53 yardos touchdownt, miután elcsípte Drew Brees passzát.

Megindult a húshegy:

Az Arizona Cardinals ezzel végleg kiesett a rájátszásból, Drew Breesnek pedig ez volt a századik győzelme a Saints irányítójaként, és ezt méltó módon sikerült megünnepelnie: négy touchdownt és 389 passzolt yardot termelt a meccs során.

Prescott csattanós válasza

A főműsoridőben adott Dallas–Tampa Bay-meccs után valószínűleg visszavesznek azok a vérmes Cowboys-drukkerek, akik Tony Romo visszatérését követelik, hiszen az újonc Dak Prescott az elmúlt két hét bizonytalankodása után ismét úgy játszott, hogy senkinek nem lehet egy szava sem.

36 passzából 32 talált, ez 88,9 százalékos arány,

aminél csak Rich Gannon tudott jobbat 2002-ben, ezen kívül egy touchdownt is futott, és már csak egy győzelemre van szüksége, hogy beérje Ben Roethlisbergert, aki újoncszezonjában 13 meccset nyert a Steelersnek.

Ha Prescott menekülőre fogja, abból is first down lesz:

A másik Cowboys-újonc, Zeke Elliott 23 kísérletből 159 yardot futott, és ez tiszteletre méltó 6,9 yardos átlag kísérletenként, és ő is szerzett egy futott touchdownt, amivel már tizenháromnál tart, és ezzel Tony Dorsetttet megelőzve ő a legtöbb TD-t futó Cowboys-újonc. Mindez viszont kevés lett volna, ha a Dallas védelme nem játszik ugyanilyen ihletett formában:

ötször szedték el a labdát a Tampa játékosaitól, ebből pedig a Cowboys támadói tíz pontot is szereztek.

A Buccaneers ezzel a vereséggel búcsút mondhatott az ötmeccses veretlenségi sorozatának, és a rájátszás is kérdéses lett a számukra, hiszen az Atlanta a Frisco elleni győzelmével átvette az első helyet az NFC Southban.

Eredmények:
Chicago Bears - Green Bay Packers 27-30
Buffalo Bills - Cleveland Browns 33-13
Baltimore Ravens - Philadelphia Eagles 27-26
Kansas City Chiefs - Tennessee Titans 17-19
Cincinnatti Bengals - Pittsburgh Steelers 20-24
New York Giants - Detroit Lions 17-6
Minnesota Vikings - Indianapolis Colts 6-34
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 21-20
Arizona Cardinals - New Orleans Saints 41-48
Atlanta Falcons - San Francisco 49ers 41-13
San Diego Chargers - Oakland Raiders 16-19
Denver Broncos - New England Patriots 3-16
Dallas Cowboys - Tampa Bay Buccaneers 26-20