Győzelmi reményekkel rajtol a világ egyik legjobb vitorlázója

Tom Slingsby, vitorlázás
Australia's Tom Slingsby celebrates winning gold on the podium in the Laser sailing class at the London 2012 Olympic Games, in Weymouth on August 6, 2012. AFP PHOTO/William WEST / AFP PHOTO / WILLIAM WEST
Vágólapra másolva!
Győzelmi reményekkel rajtol az olimpiai bajnok ausztrál Tom Slingsby hétfőn a 72. Sydney-Hobart vitorlásversenyen.

Slingsby 2012-ben Londonban lett olimpiai bajnok a Laser hajóosztályban, a következő évben megnyerte az Amerika Kupát, 2013 decemberében pedig először indul el a Sydney-Hobart versenyen a Perpetual Loyal nevű szupermaxi legénységének - taktikáért felelős - tagjaként, de utóbbin még nem sikerült győznie.

"Nyertem már olimpiát és Amerika Kupát, ami a két legnagyobb dolog a vitorlázásban, de amikor hazatérek Ausztráliába, mindig megkapom a kérdést: nyertél már Sydney-Hobartot?" - mesélte a 32 éves Slingsby.

A hajó tulajdonosa és kapitánya, Anthony Bell nem csak jó baráti viszonyban van Tom Slingsbyvel, de együtt is dolgoznak a Loyal Alapítványban, amelynek célja, hogy kórházi berendezésekkel segítse a beteg gyermekek ellátását Ausztráliában.

Slingsby 2012-ben Londonban lett olimpiai bajnok Forrás: AFP/William West

"A miénk egy nagy baráti társaság, nagyon összpontosítunk a sikerre. Tom az egyik legjobb vitorlázó a világon, és emberként is csak jót mondhatok róla" - nyilatkozta Anthony Bell.

Az időjárás-előrejelzések ismertetése után a kapitányok egyetértettek abban, hogy a szélviszonyok kedvezőek lesznek a 89 hajóból álló mezőny számára. A legtöbbet a 100 lábas szupermaxik profitálhatnak belőle, hátszélvitorláik segítségével ugyanis komoly előnyre tehetnek szert többi ellenfelükkel szemben, sőt a győztes akár a versenycsúcsot is megdöntheti.

A rekordot a Wild Oats XI tartja, amely 2012-ben 1 nap 18 óra 23 perc 12 másodperc alatt teljesítette az Új-Dél-Wales és Tasmania közötti, 628 tengeri mérföldes (1163 kilométer) távot.

A Wild Oats XI kormányosa, a spanyol Juan Vila szerint idén a győztes ideje 38 és 39 óra között lesz.
Tavaly a Comanche nevű hajó nyert, amely 2 nap 8 óra 58 perc 30 másodperc alatt ért célba a viharos időjárási körülmények között megrendezett versenyen, amelyet a mezőny több mint egyharmada feladni kényszerült.