Társoldalunk:

Fa Nándor büntetésre számíthat a Vendée Globe-on

2017.01.01. 16:20

Fa Nándor továbbra is a nyolcadik helyen halad és közeledik a Horn-fokhoz magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryvel a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen. Lesz egy kis büntetés is valószínűleg. 

"Újévi kiadós alvás után Fa Nándor dinamikusan, határozott útválasztással hajózik a Horn-fok felé" - áll a hajónapló első 2017-es bejegyzésében, amelyből az is kiderül, hogy már csak körülbelül 1900 tengeri mérföldre van Dél-Amerika legdélebbi pontjától.

Eközben a Sailingscuttlebutt.com azt írja, a magyar versenyző tiltott területre tévedt, ezért büntetésre számíthat. A térképen meghúzott vonalat azért tilos átlépni, mert attól délre már nagy a jéghegyveszély, ezért nem biztonságos, így Fa Nándor, aki csak rövid időre hatolt be a tiltott telültre, nemcsak időt veszített, de vélhetően meg is büntetik érte.

Fa Nándor és a Spirit of HungaryForrás: Spirit of Hungary

Az időjárás-előrejelzések szerint a magyar vitorlázó éppen elkerül majd egy ciklont, ami jelentősen megnehezítené a haladását a súlyos hajósérülések miatt 18 fősre fogyatkozott mezőnyben.

"Mennyi az esélye annak, hogy azokból a GPS-antennákból, amikkel 40 ezer mérföldön át semmi gondom nem volt, most gyors egymásutánban mindkettő elszálljon" - írta bosszúsan Fa Nándor, aki az újévi első alvás előtt ivott egy pohár pezsgőt és telefonon beszélt családtagjaival.

Az élen továbbra is a francia Armel Le Cleach halad, aki már csak 4694 tengeri mérföldre van a céltól. Fa Nándor hátránya az éllovashoz képest 4193 tengeri mérföld.