Vágólapra másolva!
Anne Wafula Strike, brit paralimpikon nem tudott kimenni wc-re és bepisilt egy háromórás vonatúton. A mozgássérültek jogaiért vívott harcban szerzett érdemeiért kitüntetett sportoló a személyes megszégyenülés ellenére is a nyilvánosság elé állt.

A 42 éves sportoló Coventryből Harlow-ba utazott egy, a Guardian cikkében meg nem nevezett társasággal. A háromórás út során a sportoló nem tudott kimenni a mosdóba, miután az adott vonaton nem volt a mozgássérültek számára kialakított helyiség. Wafula Strike így – szégyen ide vagy oda – bepisilt, és ilyen állapotban kellett hazamennie a Brit Atlétikai Szövetség (UK Athletics) csillogó éves kongresszusáról.

Mozgássérültként éveken át dolgoztam nagyon keményen azon, hogy önbizalmat és magabiztosságot szerezzek" – mondta a kenyai születésű atléta, akit 2007-ben a mozgássérültek érdekében végzett munkájának elismeréseként

II. Erzsébet királynő MBE címmel tüntett ki.

Paralympian forced to wet herself on train without accessible toilet

Elmondása szerint használhatta volna az épek számára kialakított mosdót, de az meg olyan messze volt, hogy nem tudta a kerekesszékével megközelíteni, az ugyanis nem fért el az ülések közötti folyosón. A vonaton dolgozó kalauz azt javasolta, hogy szálljon le a vonatról, amikor az megáll, használja az állomáson lévő mozgássérült wc-t, majd várja meg a következő vonatot. Ez a megoldás azonban azt jelentette volna, hogy aznap már nem jut haza a sportoló.

– idézi a lap Wafula Strike-ot. – Nem a tökéletességet szeretnénk, csak az alapvető jogaink biztosítását. De a megfelelő körülmények biztosításának hiányában úgy érezzük, hogy csak kolonc vagyunk a társadalom nyakán."

„Lehet, hogy a jövőben csak úgy fognak rám emlékezni, mint a nőre, aki bepisilt a vonaton, de akkor sem maradhattam csöndben.

A szövetség ülése csupa nagyszerű dologról szólt, eredményekről, érmekről és sztárokról. A szövetség mindig odafigyel, hogy az üléseit a mozgássérültek számára s megközelíthető helyen tartsa, ezt a példát kellene követniük más szervezeteknek is, hogy mi mozgássérültek is be tudjuk tölteni a szerepünket a társadalomban."

Anne Wafula Strike Kenyában született, kétéves volt, amikor gyermekbénulást diagnosztizáltak nála. A 2004-es athéni paralimpián első kenyai sportolóként indult kerekesszékes versenyszámban (T53 kategória, 400 méter), 2006 óta pedig már brit színekben áll rajthoz a versenyeken.