Őrült ötlet kellett a darts elsöprő hódításához

Horizontal
Netherlands' Michael van Gerwen poses for a photograph with the Sid Waddell trophy after his victory in the PDC World Championship darts final over Scotland's Gary Anderson at Alexandra Palace in north London on January 2, 2017. Michael van Gerwen beat Gary Anderson 7-3 in sets to win the final. / AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Cápának, kukacnak, méhecskének, kalóznak, Jokernek vagy a Muppet Show két öregjének öltözött, sörözve őrjöngő szurkolókban ezúttal sem volt hiány a szokásos év végi/év eleji dartsvilágbajnokságon Londonban. Pedig nem is olyan rég a darts még ugyanolyan csendes volt, mint a tenisz vagy a sakk. Akkor hogy lett belőle az egyik legőrültebb és legnépszerűbb sport és meddig juthat el?

A PDC-világbajnokság hétfő este Michael van Gerwen győzelmével ért véget, a világelső holland játékos a döntőben a vártnál simábban, 7-3-ra verte a címvédő Gary Andersont. Az idei vébé is elképesztő hangulatban zajlott, megpróbáltuk kideríteni, hogy minek köszönhető a darts rohamos térhódítása.

Van Gerwen az idei világbajnok:

A Sport TV már 2005-től - néhány kivételtől eltekintve - minden PDC világbajnokságot élőben adott. Máté Páltól, a Sport TV főszerkesztőjétől azt kérdeztük, hogy honnan jött az elsőre őrültségnek is tűnő ötlet, hogy dartsot közvetítsenek.

"Nem volt az annyira őrült ötlet, nekünk

majd át kellett vennünk" - kezdte a főszerkesztő. Azt nem kötötte az orrunkra, hogy a nézettséget tekintve milyen eseményekhez mérhető a dartsvébé, de azt elárulta, hogy szépen ível felfelé, és elégedettek a nézőszámmal.

Szerinte három faktor van, amiért sikeres a közvetítés. Egyrészt a szoftver miatt, amely a képernyőn számolja a pontokat.

Számol a szoftver a vb-döntőben is:

"A legjobb játékosok fejben kiszámolnak mindent, erre a nézők nagy része ilyen gyorsasággal képtelen lenne, ennek segítségével viszont mégis látja a képernyőn, hogy pontosan mi történik, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy valamelyik játékos nyerjen. Másrészt az időzítés is tökéletes. December végén és január elején az angol focibajnokságon kívül mindenhol szünet van. A dartsvébé olyan hosszú, mint egy olimpia, december közepén kezdődik és január elején ér véget.

Persze az ünnepek elmúltával sem kell sokat böjtölni, hiszen február elején – szintén élő közvetítéssel – már kezdődik is a profi dartsosok Premier League-sorozata."

A vb-döntő beharangozója a Sky Sports profizmusával:

A harmadik faktor természetesen a hangulat, amit az önkívületi állapotban őrjöngő közönség ad. Pedig nem mindig volt ez így, a kétezres kilencvenes évek közepéig

a darts is ugyanolyan csendes sport volt, mint a tenisz vagy a sakk,

de innovatív módon belátták, hogy amíg csendben rendezik a versenyeket, addig ez a sport nem tud tömegeket magával ragadni. Egyszer csak a szervezők megkérdezték a legjobb játékosokat, hogy

Mivel ők profi koncentrálógépek, így ki tudják zárni a külvilágot. Sőt, sokakat jobban zavart az, amikor a régi rendszerben csak egy-egy bekiabáló volt, így belementek az elemi változtatásba, a darts pedig elindulhatott hódító körútjára.

Az idei vébét élőben világszerte közvetítették:

Ma már 10-12 ezer néző van egy vébén, a legkülönbözőbb jelmezekben, a kötelező sörrel a kezükben éneklik és ugrálják végig az estét, semmihez nem fogható partit csapva.

Ugyan első ránézésre olyan, mintha káosz uralkodna a nézőtéren, ám ilyenről szó sincs. A kocsmahangulat ellenére komoly nézőtéri szabályozás van, például, ha valaki elalszik az asztalon, esetleg leveszi a pólóját, vagy bármilyen minimális szóváltásba keveredik, fél percen belül az épületen kívül találja magát. A balhét elkerülendő,

focimezben tilos bemenni a csarnokba, nehogy egymásnak ugorjanak a rivális szurkolók,

cserébe be lehet öltözni Tomnak és Jerrynek vagy Luke Skywalkernek és Darth Vadernek, esetleg Batmannek és Jokernek, az őrült angolok pedig ezt meg is teszik.

Joker-jelmezben egy szurkoló a 2014-es vébén Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mykel M Nicolaou

Persze a nagy számok törvénye miatt negatív értelemben vett őrültek így is akadnak, például a mostani vb-döntőben egy szurkoló felkapta a vb-címért járó trófeát, és beszaladt vele a két versenyzőhöz:

Ziegenhám Medárd, a magyar felnőtt és utánpótlás dartsválogatott szövetségi kapitányát, a Sport TV szakértőjét is arról kéreztük, hogy minek köszönhető a darts egyre növekvő népszerűsége. Szerinte egyszerű a képlet: egy rendkívül látványos sportról van szó, amelyben nincsenek bírói tévedések, és nincsenek külső körülmények, amelyek beleszólnának az eredménybe.

Emberibbek, elérhetőbbek a sztárok is

"Az sem mellékes, hogy a legnagyobb játékosok, a világsztárok is sokkal elérhetőbb közelségben vannak, mint például a sztárfocisták vagy a Forma-1-es pilóták. Ezekkel a játékosokkal ugyanúgy bármikor össze lehet futni egy kocsmában, sokkal emberibbek, ezáltal könnyen szerethetőek" - fogalmazott Ziegenhám Medárd.

Van Gerwen bevonulója a döntőre:

Amikor arról kérdeztük, hogy milyen sportértéke van a dartsnak, Ziegenhám példákkal állt elő. "A játékosaim erőnléti edzéseit egy birkózó barátom tartja, akit egyszer két óráig dartsoztattam, másnap komoly izomláza volt. De a korábbi válogatott kézilabdázó, Tóth Tímea is elmesélte, hogy még aktív sportolóként másfél órát dartsozott, és

Angliában egyszer egy háromnapos világkupaversenyen lemérték, hogy mennyit sétált egy játékos játék közben, több mint hét kilométer jött ki. De egy kiélezett, hosszú vébédöntőben akár 10 kilométert is sétálhatnak a játékosok."

Jönnek-mennek azért két órán át:

Az Erőpróba - Visszatérésem a csúcsra című könyvében a 16 világbajnoki címével rekorder Phil Taylor is írt arról, hogy a dartsjátékosoknak komoly állóképességre van szükségük, hiszen a reflektorok világításától sokszor elviselhetetlen meleg van a színpadokon.

„Annak idején építettem is egy szaunát a házamban, és elkezdtem használni a nagy tornák előtt. Aki nincs felkészülve rá, hogy akár két és fél órán át mikrózzák szépen finoman, vagy akár egy kicsit betegeskedik, az egyszerűen elolvad egy élő tévéadásban" - írta Taylor.

Örület a londoni Alexandra Palace-ban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mykel M Nicolaou

Ziegenhám Medárd szerint a darts annyira összetett játék, hogy sokan elképzelni sem tudják, és bár a fizikális felkészültség is rendkívül fontos, de a mentális felkészültség talán még fontosabb.

Angliában régmúltra visszatekintő hagyományai vannak a játéknak, de már Hollandiában is 47 ezer igazolt dartsjátékos van. Ziegenhám szerint az igazi nagy robbanás majd akkor várható, amikor olimpiai sportág lesz a darts. Erre van is esély, hiszen rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ma fontosak egy olimpiai sportágnál: népszerű és könnyen közvetíthető.

Olimpiára a dartsot! Forrás: AFP/Leon Neal

A darts Magyarországon is egyre népszerűbb,a szövetségi kapitány ezt számokkal támasztotta alá. "Amikor a Sport TV elkezdte közvetíteni a vébét, 2013-ban, 43 klubunk volt, a legutóbbi mérésünk szerint most 57 van. A 2010-es amatőr kupasorozatunkban 80-90 induló volt, tavaly már több mint 900, és a hétvégi Targets-kupán remélhetőleg elérjük az 1000-es határt."

A magyar darts egyik legnagyobb sikerét tavaly két fiatal lány érte el, Czipó Vivien és Neumajer Kitti párosban megnyerte az ifjúsági Eb-t, mindketten Ziegenhám versenyzői, Czipót iskolai dartsoktatáson fedezte fel, Neumajer pedig a tévéközvetítések hatására kezdett el dartsozni 2013-ban.

Czipó Vivien és Neumajer Kitti az Eb-serleggel Forrás: MOB Sajtószolgálat

Amellett, hogy szövetségi kapitányként dolgozik, Ziegenhám Medárd két iskolában is oktat dartsot gyerekeknek. "A tévéközvetítésnek köszönhetően ma már úgy jönnek oda a gyerekek, hogy

Ilyenkor, a karácsonyi időszakban sokan megismernek a tévéből. Ha bemegyek egy boltba, legalább fél óra, amíg kijövök onnan, mindenki erről kezd el velem beszélgetni. Sokan felveszik és többször megnézik a meccseket. Megállítanak az utcán idősebb emberek, és olyanokat mondanak, hogy a karácsonyban a legjobb dolog a dartsközvetítés."

Egyre több gyerek kezd el dartsozni Forrás: MTI/Beliczay László

Zárókérdésünkre, hogy miért kezdjünk el dartsozni, Ziegenhám így felelt: "Ma már mindenki a telefonjával van elfoglalva, eltűnőben vannak a tiszta érzelemmel teli baráti kapcsolatok. Az emberek nem tudnak egymással kommunikálni abban a világban, amiben élnek, minden az internetről szól. Sokkal többet kellene társaságban lenni, a darts pedig azért előnyös sport, mert egyrészt nagyon barátságos a közeg, másrészt

nem kell hozzá magasnak, erősnek vagy atletikusnak lenni.

Kevés érzékkel és sok gyakorlással bárki eredményes lehet ebben a sportban."