Vágólapra másolva!
Január 8. és 22. között az ausztráliai Banellában rendezik a 34. vitorlázórepülő-világbajnokságot, amelyen Magyarország négy versenyzővel - Gulyás György, Hársfalvi Péter, Kóré Zoltán és Szabó Péter - képviselteti magát. A világ 27 országból 117 versenyző három kategóriában méri össze tudását: 15 m-es, 18 m-es és Open.

Gulyás György, aki 15 m-es Ventus 2a repülővel 2008-ban a németországi Lüssében világbajnok lett, most Open-kategóriában indul egy 21 m fesztávú géppel. Jelenleg ő Magyarország egyetlen világbajnoka vitorlázó távrepülésben.

Szabó Péter 2016-ban vitorlázó műrepülő-világbajnokságon Advenced-kategóriában a csapattal világbajnok lett. Neki sem ez az első nemzetközi vitorlázó távrepülő versenye: 2007-ben az Európa-bajnokságon harmadik helyezést ért el Pociunaiban, valamint a Magyarországon rendezett 2015-ös őcsényi Európa-bajnokságon legjobb magyarként a nyolcadik lett.

A csapat tagja még Kóré Zoltán, aki 2015-ben magyar bajnok volt, valamint Hársfalvi Péter, aki a 18 m-es kategóriában szeretne javítani a világranglista helyezésén.

A versenyzők közül hárman közforgalmi pilóták, így nem csak a hobbijuk a repülés, hanem a hivatásuk is. Melbourne-től északra, mintegy 180 kilométerre fekvő Benalla repülőtere hegyekkel övezett síkvidék, világszerte ismert, remek adottságokkal rendelkező száraz terület, rendszerint nagyon magas felhőalappal. Az edzőnapokon ez általában háromezer méter volt, a pilóták oxigénnel repültek.