Társoldalunk:

Hatéves gyereket is zaklathatott az amerikai tornászok orvosa

2017.01.10. 13:15

Bírósághoz fordult Larry Nassar 16 egykori betege, köztük egy olimpiai érmes sportoló – írja az NBC weboldala. Az amerikai tornászválogatott és a Michigani Egyetem korábbi orvosát – többek között – szexuális zaklatással vádolják.

Nassart 2015-ben kirúgták az amerikai tornászválogatottól, miután több sportolónak is nem részletezett aggályai voltak az orvossal szemben. Ügye ekkor került az FBI-hoz.

Azóta sok minden kiderült róla. Nassar nemcsak a válogatottnál, hanem a Michigani Egyetemen is dolgozott. Tavaly szeptemberben két korábbi betege arról panaszkodott, hogy molesztálta őket az orvosi vizsgálat során. Ezek után még hatvanan nyújtottak be panaszt a rendőrségen a doktorral szemben, de bírósághoz csak töredékük fordult.

Novemberben Michigan állami főügyésze, Bill Schuette vette át a vizsgálatot, és feljelentést tett Nassar ellen, azt állítva, hogy a doktor a saját családja baráti köréből egy lányt annak hatéves kora óta többször molesztált.

Gyerekpornó a kukába dobott meghajtókon

Közben az FBI is nyomozott, és a Nassar lakása előtti szemetesben megtalált meghajtókon több tízezer, gyerekpornográfiával kapcsolatos fotóra, illetve videóra bukkantak.

Az egyik GoPro-felvételen jól látható, amint a medencében úszva két kislányt a nemi szervénél tapogat.

Sean Lewis államügyész szerint ez tovább súlyosbítja az esetet, hiszen, ahogy fogalmaznak, a doktor ezzel már gyakorlati elkövetőnek számít.

Az orvost előzetesben tartják, és óvadék ellenében sem engedik ki, mert veszélyesnek tartják másokra.

A nyomozás azt is kimutatta, hogy munkája közben, a nők hüvelyi vizsgálata során Nassar szándékosan nem használt védőkesztyűt.

Az Nbcnews.com emlékeztetett, a per szövegében arról is lehet olvasni, hogy két neves – magyar származású – edző, Károlyi Márta és Károlyi Béla szemet hunyhatott Nassar tevékenysége felett. 

Erről korábban a Kronika.ro is írt amerikai forrásokra hivatkozva, miután egy önmagát megnevezni nem kívánó egykori tornász azzal vádolta a házaspárt, hogy a saját texasi edzőközpontjában verte, éheztette és megalázta a lányokat. Erről itt olvashat részleteket.