Vágólapra másolva!
A nőknél Hosszú Katinka, a férfiaknál Szilágyi Áron, míg a csapatok között a férfi labdarúgó-válogatott nyerte el az 59. alkalommal kiírt Év sportolója elismerést. Az év edzője Shane Tusup lett, míg Kulcsár Győző és Göröcs János életműdíjat kapott. A gála sztárvendége a vb-ezüstérmes és BL-győztes francia labdarúgó, Claude Makalele volt. 

A másfélórás gálaesten sorra adták át a díjakat az elmúlt év legjobbjainak, kezdve az év legjobb fogyatékkal élő sportolóitól és edzőitól az év legjobb férfi és női sportolójáig. Ez utóbbi volt az utolsó a sorban, azaz aki a díjátadó után olvassa ezt a cikket, az ne lepődjön meg, fordított időrendben találja a történéseket. Azaz ezúttal talán érdemes a végén kezdeni a cikk olvasását.

A jelöltek: Hosszú Katinka, úszó, Rio háromszoros olimpiai bajnoka, a Rióban ugyancsak három aranyérmet nyerő Kozák Danuta, és a szintén olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Szász Emese. A díjat Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Szöllősi György adja át. A búgó hangú államtitkárasszony nagyszerű sportévről és példaképnek illő remek bajnokokról szól, majd kinyitja a borítékot, amiben a következő név lapul: Hosszú Katinka.

Két győztes egy képen: Hosszú Katinka és Shane Tusup egy másik gálán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Hú, annyira zavarban vagyok, hogy el is felejtettem, mit akarok mondani. Négy olimpián jártam, a negyediken sikerült valóra váltanom az álmomat. Köszönöm nagypapámnak, aki az első edzőm volt, édesanyámnak, aki minden reggel 5.40-kor főzte a kakaómat, és persze Shane-nek, aki nélkül most nem állnék itt. A következő évre is rengeteg célom van, mert ugyan majdnem mindent elértem, de azért a hazai világbajnokságot nagyon várjuk, hogy megmutathassuk, hogy az úszás is nagyon szép sport, ahol nagyon lehet szurkolni" - mondta Hosszú Katinka.

Itt derült ki, hogy az Európai Sportújságírók Szövetsége is Hosszú Katinkát választotta 2016 legjobb európai sportolójának. A szervezet első embere elmondta, hogy 49 ország zsurnalisztái voksoltak, és szavazataik alapján a kiváló úszónk nyert - Egerszegi Krisztina 1992-es sikere után nyert újra magyar sportoló ezen a voksoláson.

Mit keresek én itt?

Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres köztársasági elnök méltatja az MSÚSZ és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) életműdíjasát, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzőt, aki edzőként is négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát (Nagy Tímea kétszer, Szász Emese egyszer nyert, valamint egy olasz vívó is neki köszönheti aranyérmét).

A párbajtőrben olimpia bajnok Szász Emese edzőjével, Kulcsár Győzővel a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőr versenye eredményhirdetése utáni sajtótájékoztató végén a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese a döntőben 15-13-ra győzött az olasz Rossella Fiamingo ellen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Itt valami baj van - mondta Kulcsár Győző. - Nem tudom, hogy kerülök ide. Életműdíjat azok szoktak kapni, akik már befejezték, akiknek viszont látásra, álljanak arrébb. Mi viszont Emesével már a következő olimpiára készülünk, igaz?" Aztán a köszönetből kaptak a régi mesterek (Vass Imrével az élen), valamint a tanítványok és a feleség, aki "hatvan éve elviseli ezt a hülyét".

Következik az Év férfi sportolója. A jelöltek sorrendben: Cseh László (úszó, riói ezüstérmes), Imre Géza (párbajtőrvívó, egyéniben ezüst-, csapatban bronzérmes) és Szilágyi Áron (kardvívó, Rió óta kétszeres olimpiai bajnok). A díjat Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke és Csisztu Zsuzsa, a magyar ágazat tagja adja át.

Gianni Merlo elmondja, hogy negyven éve szeretett bele Budapestbe, és most valóra vált egy álma: színpadra léphetett a magyar fővárosban.

"Persze ennél fontosabb, hogy most azért vagyunk itt, hogy a sportolókat ünnepeljük" - kanyarodott másik vágányra, hozzátéve, hogy az olimpiai álom és a rendezés iránti vágy ott van a magyarok szívében, vérében. Ezt követően pedig irigylésre méltó kiejtéssel kimondta a győztes nevét: Szilágyi Áronét.

Az aranyérmes Szilágyi Áron a riói nyári olimpia férfi kard egyéni versenyének eredményhirdetésén a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 10-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Rióban az első nyilatkozatomban azt mondtam, hogy áldott ember vagyok. De nem azért, mert olimpiai bajnok lettem, hanem azért, mert isten megáldott egy szerető menyasszonnyal, családdal. És áldott Magyarország is, és nagyon bízom benne, hogy sikerül valóra váltani az olimpiai rendezés álmát."

Most pedig nézzük meg együtt a budapesti olimpiai pályázat Dohában bemutatott kampányfilmjét, ahogy teszik ezt a Nemzeti Színházban is:

Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat elnöke, aki azt ígérte, hogy jól látható, jól hallható és főleg rövid lesz a beszéd. Posztjából kifolyólag, természetesen, a sikerekről és az összefogásról, valamint Budapest 2024-es olimpiai pályázatának esélyeiről beszél.

Fürjes Balázs beszédet mond Fotó: Hirling Bálint - Origo

"Ha megdolgozol érte, bármi megtörténhet. De, ahhoz, hogy győzzünk, el kell hinnünk, hogy lehetséges, bíznunk kell önmagunkban és egymásban. Össze kell fognunk, mert ezért a győzelemért senki nem tehet meg mindent, de mindenki tehet érte valami. Végül pedig a kemény munka. Nincs mese, mindenkinek bele kell állnia a munkába. Több esélyünk van nyerni, mint azt gondolnánk. Budapest 2024, mindent bele!" - zárta sorait.

Titi bácsi és a hogyishívják

Erre rímelve érkezik Csányi Sándor, aki a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját fogja átadni Göröcs Jánosnak. Előtte azonban:

Ezt követően az elnök úr reményét fejezi ki, hogy lesz még a magyar válogatottnak olyan csatára, mint Göröcs Titi, aki a legenda szerint az öltözőfolyosón odaszólt a saját védőinek "Ha ötöt rúgok, azzal már tudunk nyerni?"

Titi bácsi egy frappáns beszédben megköszönte mindenkinek, aki egy ilyen "hogyishívjákon" rá szavazott. Innen is gratulálunk a csodálatos karrierhez és rengeteg gólhoz!

Míg visszaáll a pulzusszámunk az egészségügyi határérték közelébe, addig megnézünk egy kedvcsináló animációt a 2020-as Európa-bajnokságról, melynek egyik házigazdája Budapest lesz.

Újabb zenés produkció: színpadon a Kowalski meg a Vega rádió- és hallgatóbarát rockzenéje, amire a háttérben a tavalyi évben korosztályos Európa- vagy világversenyen érmet nyerő utánpótláskorú sportolók integettek három sorban, piros, fehér, illetve zöld felsőben.

Az Év fogyatékos csapata következik: férfi asztalitenisz válogatott (5. hely a riói paralimpián), férfi 4x100-as szervátültetett atlétaváltó (aranyérem a szervátültettek Európa-bajnokságán), a Rióban bronzérmes női kerekesszékes vívóválogatott. Szabó László, a magyar paralimpiai szövetség elnöke adja át a női kerekesszékes vívóválogatottnak, azaz Dani Gyöngyinek, Krajnyák Zsuzsának, Hajmási Évának és Veres Amarillának.

Dani Gyöngyi, Hajmási Éva és Krajnyák Zsuzsanna, az ezüstérmes magyar válogatott tagjai a kerekesszékes vívók tőr csapatversenyének eredményhirdetésén a riói paralimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. szeptember 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Következik az Év edzője, illetve szövetségi kapitánya: Herthai Pál (bocs, Kokó, ezt el kellett lopnunk), azaz Dárdai Pál, a Hertha Berlin vezetőedzője, Kulcsár Győző (a Rióban aranyérmes vívó, Szász Emese edzője) és Shane Tusup (a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka trénere).

Kásás Tamás a díjat Shane Tusupnak adja át, akit nem nehéz észrevenni a nézőtéren: ő az egyetlen, aki piros öltönyben jelent meg. Rock'n roll, Shane!

"Köszönöm szépen - kezdte Shane Tusup magyarul, majd angolra váltva megköszönte mindenkinek, aki segített négy éve tartó munkáját, nem utolsó sorban feleségének, Hosszú Katinkának, aki 172 érmet nyert 2016-ban.

Rosszul érzi magát a nyertes és a vesztes is

Következik az év csapata, amely címért a magyar férfi labdarúgó-válogatott, a Kozák Danuta és Szabó Gabriella alkotta olimpiai bajnok női kajak kettes, valamint a Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina alkotta ugyancsak olimpiai bajnok női kajak négyes. Most érkezik Claude Makalele, a francia válogatottal vb-ezüstérmes (2006) korábbi kiváló labdarúgó, hogy átadja a díjat a férfi labdarúgó-válogatottnak.

A magyar válogatott a szurkolók előtt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkőzése végén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. A találkozó 3-3 arányú döntetlennel zárult, és ezzel Magyarország továbbjutott a nyolcaddöntőbe. (MTI/EPA/Mast Irham) Forrás: MTI/EPA/Mast Irham

"Szeretnék gratulálni a jelölteknek, akik olimpiát nyertek. Kicsit kellemetlen is számunkra, hogy mi nem nyertünk olimpiát, mégis mi nyertünk - szabadkozott Gera Zoltán. - Talán annak köszönhető a sikerünk, hogy 44 év után ott lehettünk egy Európa-bajnokságon, ahol, talán mondhatjuk, nem is szerepeltünk rosszul."

Kicsit kellemetlen:

Rövid szünet következik a díjátadási förgetegben. Színpadon az Operettszínház társulatának művészei, akik operett egyveleggel szórakoztatják a nagyérdeműt.

Az Év férfi labdarúgóját is megválasztjuk. A jelöltek között van a Ferencvárossal bajnokságot és kupát nyerő, Eb-hős, Gera Zoltán, a nyári franciaországi tornán korrekorderként parádézó, válogatottsági rekorderként (108) visszavonuló Király Gábor, és Nagy Ádám, aki egy év alatt lett a magyar foci legtöbbre taksált játékosa, és, aki ma már az olasz élvonalban szereplő Bologna labdarúgója. A díjat a Videotonnal 1985-ben az UEFA Kupa döntőjéig jutó Kovács Ferenc adja át Király Gábornak. Az átadás szóban történik, a nagyszerű kapus videóüzenetben jelentkezett be, és elmondta, hogy a válogatott bármelyik játékosa kaphatta volna a díjat a nyári Eb-szereplés után.

Következik az Év fogyatéskos férfi sportolója: Rió kétszeres ezüstérmes vívója, Osváth Richárd, a Rióban ezüst- és bronzérmes úszó, Sors Tamás, illetve a magyar küldött egyetlen aranyérmét (100 méter háton, mellette 100 gyorson egy bronzot is begyűjtött) szerző úszó, Tóth Tamás. Sákovicsné Dömölky Lídia, az 1968-as tókiói olimpia bajnoka, aki Tóth Tamásnak adja át a Herendi vázát.

Tóth Tamás paralimpiai bajnok Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nem is tudom, kinek köszönjem meg. De azt hiszem, hogy elsősorban a nagyszüleimnek kell köszönetet mondjak. Nagypapámnak, aki a legnagyobb kritikusom, de ezúttal ő sem találta a szavakat, és nagymamának, aki a legnagyobb szurkolóm."

Ne feledjük, van egy BL-ezüstérmesünk

Következik a legkevesebb meglepetést tartogató, az Év női labdarúgója díj, amiről már lentebb megírtuk, hogy Jakabfi Zsanett, a Vfl Wolfsburg kiválósága kapja. A zöld Apponyi-mintával diszített vázát Székelyföld első paralimpiai bajnoka, London pályakerékpáros aranyérmese, Novák Károly Eduárd adja át.

A meghatott középpályás mindenkinek köszönetet mondott, hogy ott tart a karrierje, ahol most: az előző idény végén BL-ezüstérmet nyert a Wolfsburggal, most pedig vezeti a női BL góllövőlistáját.

Színpadon a Cimbaliband, akik - hogy kell ezt mondani - modern köntösbe öltöztett, de a hagyományokhoz mégis ezer szállal kötőd népzenét játszanak. A színpadon piros, fehér, zöld ruhába öltözött lányok ugróköteleznek bámulatos ügyességgel, mi pedig csodálkozunk, hogy a nézőtéren ülők nem ugranak talpra és kérik fel egymást egy csárdásra.

Jöjjön az év legszebb magyar gólja: vajon Ádám Martin bombája, Gera Zoltán portugálok ellen lőtt Eb-gólja, vagy az a gól, amit Szalai Ádám bepiszkált, tuszkolt, pöckölt az osztrákok kapujába lesz a győztes? A díjat a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kovács Katalin adta át Gera Zoltánnak.

"Nagyszerű élmény volt az Európa-bajnokságon részt venni, és nagyon örülök, hogy azzal a góllal annyi embernek szerezhettem örömet" - mondta Gerzson.

Az év fogyatékos női sportolója következik. A díjazott Biacsi Ilona (atléta, az 1500 méteres síkfutás riói ezüstérmese), Krajnyák Zsuzsanna (vívó, kétszeres paralimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes Rióban), valamint Pap Bianka (úszó, Rió ezüst- és bronzérmese) közül kerül ki. A díjat a vízilabda-válogatottal hatszor elismert pólós, Kiss Gergely adja át éspedig Krajnyák Zsuzsannának.

"Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott, de azt hiszem, hogy az edzőm nélkül nem jutottam volna el idáig. Köszönöm Feczer Viktornak" - mondta a győztes.

Krajnyák Zsuzsanna Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Először az év legjobb parasportolói vehetik majd a díjakat. Közülük is elsőként az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője veheti majd át a díjat: ők Aranyosi Péter (asztalitenisz, tanítványa, Csonka András Rióban ezüstérmet nyert), Beliczai Sándor (vívás, tanítványai, Osváth Richárd és Hajmási Éva összesen három ezüstérmet nyertek Rióban) és Horváth Péter (úszás, tanítványa, Tóth Tamás a riói paralimpia egyetlen magyar aranyérmét nyerte). A díjat Kovács Antal, Barcelona olimpiai bajnok dzsúdósa adja át Beliczai Sándornak.

- mondta a kitüntett mester.

A gála házigazdájaként színpadra lépő Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke színes beszédben bemutatja a magyar és a nemzetközi sportújságíró szövetség születését, valamint az év sportolója díj alapításának regényes körülményeit.

Az Év sportolói 2016-ban

Az Év fogyatékos férfi sportolója: Tóth Tamás (úszó)
Az Év fogyatékos női sportolója: Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó)
Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás)
Az Év fogyatékos csapata: Női kerekesszékes vívóválogatott
Az Év férfi sportolója: Szilágyi Áron (kardvívó)
Az Év női sportolója: Hosszú Katinka (úszó)
Az Év edzője: Shane Tusup (Hosszú Katinka)
Az Év csapata: Férfi labdarúgó-válogatott
Az Év férfi labdarúgója: Király Gábor
Az Év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett (nem volt szavazás, az MLSZ Év női játékosa cím alapján kapja a díjat)
Az Év gólja: csak a gálán derül ki, ugyanis a szurkolók a rendezvény kezdetéig szavazhatnak
MLSZ-életműdíj: Göröcs János
MSÚSZ-MOB-életműdíj: Kulcsár Győző

A gála két műsorvezetője Kovács István, korábbi olimpiai bajnok ökölvívó, aki 1991-ben és 1996-ban első lett az Év sportolója választáson, valamint Berkes Judit, az M4 műsorvezetője, aki nem volt még az év sportolója.

Itt még "civilben" a gála előtti sajtótájékoztatón:

Dobpergés mellett daliás katonák hozzák be a magyar zászlót, amit aztán fel is vonnak a színpadon. A mélyből pedig megérkezett a színházi emelő segítségével a zenekar, hogy eljátssza a Himnuszt, amit Rost Andrea énekel el.

De előtte még jöjjön a felvezető kör

Jó estét kívánunk minden kedves olvasónknak. Megkezdjük közel kétórás szöveges - és lehetőség szerint képes - közvetítését az Év sportolója gáláról. Lesz minden földi jó, mi szem-szájnak ingere: zenés, táncos betétek és egyéb összművészeti szórakoztató elemek. Perceken belül kezdődik maga a gála!

Az est egyik sztárvendége a korábbi kiváló francia labdarúgó, Claude Makelele, aki az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy számára hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehet a gálán, és egyik lehet a díjátadóknak. Makalele ezt követően alaposan megdicsérte az Eb-n szereplő válogatottat:

"A portugálok elleni meccsüket a helyszínen láttam, és mondhatom, hogy az egész torna egyik legjobb mérkőzése volt.

- mondta, hozzátéve, nem emelne ki senkit a magyar válogatottból, de azért Gera Zoltánt külön is megemlített: "Nagyszerű játékos, emlékszem rá, éveken át játszottunk együtt a Premier League-ben."

Makelel (balra) Zidane nélkül érkezett Budapestre Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Evren Atalay

Kásás Tamás, aki a vízilabda-válogatottal hatszor nyerte el az Év sportolója díjat, maga is meglepődött ezen a számon. "Frenetikus évek voltak, és úgy tűnik, hogy valamit jól csináltunk akkoriban" - viccelődött Kása. Az pedig, hogy most nincs pólós csapat a díjra esélyes jelöltek között, nem nagyon viselte meg: "Egyszer fönt, egyszer lent, ilyen az élet. De lesz még a magyar csapat a legjobb, ebben biztos vagyok."

Az ezúttal nem fehér vívóruhában, hanem fekete estélyiben érkező Szász Emese mosolyogva nyugtázta, hogy a neve ott van a három döntős között, de nem tartotta magát esélyesnek: "Feltehetően én leszek a harmadik, de ez így is van rendjén."

Ez egy másik fekete ruha, de a mosoly ugyanolyan:

Az est legszebb ruhájának díját pedig máris odaítélhetjük Tobai-Siker Renáta sportlövőnek, aki egy földig érő fekete estélyiben "igyekszik tündökölni", aminek alsó részén hímzett motívumok virítanak.

Megérkezett Jakabfi Zsanett is, az egyetlen, aki már tudja, hogy nyert: a Vfl Wolfsburg magyar válogatott kiválóságát nevezte meg ugyanis az MLSZ az év legjobb női futballistájának.

Az idei gálaest helyszíne a Nemzeti Színház, ahol az "impozáns környezet a kultúra és a sport összekapcsolását is kifejezi" - mondta Mizsér Attila, aki a Budapest 2024 olimpiai pályázat sportigazgatója is egyben.

Egy évvel ezelőtt édesanyja, Bakos Barbara vette át Hosszú Katinka (a kivetítőn) nevében az elismerést Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Az idei gála a 2024-es olimpiai pályázat ügyének alárendelve zajlik, mindenki kötelességének érzi a részvételt, és ez nagyon jó érzés, hiszen közös vágyunk az olimpia megrendezése" - fejtette ki Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke.

A gálán tizenegy kategóriában hirdetnek győztest, valamint két életműdíjat is gazdára talál: egyiket a Magyar Labdarúgó Szövetség, másikat pedig az MSÚSZ és a MOB közösen adja majd át.

Aki kíváncsi arra, hogy kategóriánként ki az a három jelölt, akik közül kikerülhetnek a győztesek, annak még nem késő gyorsan átfutnia korábbi cikkünket:

Megvannak az Év sportolója gála dobogósai

Az év legszebb magyar góljára itt lehet szavazni egészen a gála kezdetéig.