Társoldalunk:

Összekovácsolódott magyar páros indul a világ tetejére

2017.01.15. 06:55

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a magyarok közül elsőként juthat fel oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre a Magyar Everest Expedíció 2017 keretében. Eddig közel 300-an haltak bele a próbálkozásba, a csúcsra vezető út a mai napig holttestekkel van kikövezve. Az Origo végigköveti az expedíciót a felkészüléstől kezdve egészen a csúcstámadásig és a visszaereszkedésig.

Klein Dávid már 13 éves kora óta mászik, magashegyi expedíciós hegymászókarrierjét pedig 1998-ban kezdte. Az élő magyar hegymászók közül jelenleg a rekorder, hiszen a legtöbb 8000 méter feletti csúcsot ő érte el oxigénpalack használata nélkül:  2003-ban a Gasherbrum II-t, 2004-ben a Cso-Ojut, 2015-ben a Manaszlut és 2016-ban az Annapurnát sikerült megmásznia. 

Klein Dávid az egyik legsikeresebb magyar hegymászóForrás: Expeditions.hu

Mostani társával, Suhajda Szilárddal tavaly a világ egyik leggyilkosabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t szerették volna meghódítani, de egy lavina miatt ez nem sikerült. A 34 éves Suhajda - aki eddig egy nyolcezres hegycsúcsra ment fel, 2014-ben a 8051 méter magas Broad Peakre - mindig magashegyi teherhordók segítsége és oxigénpalack nélkül mászik.

"Idén nyáron voltunk először közös expedíción, a K2 pedig összekovácsolt bennünket. Tudjuk, hogy hogyan végződött az az expedíció, de arra mindenképp jó volt, hogy elkezdtünk álmodozni, most pedig szeretnénk ezt az álmot valóra váltani" - mondta Suhajda Szilárd.

Klein Dávid és Suhajda SzilárdForrás: Facebook/Klein Dávid

Klein Dávid korábban évekig Várkonyi Lászlóval mászott, de társa tragikus, 2010-es halála óta nem volt állandó mászótársa. Hat évvel ezelőtt Várkonyi és Klein ugyancsak oxigénpalack nélkül próbált a Mount Everest csúcsára jutni, de egy lavina elsodorta őket, Kleint sikerült kimenteni, de 54 éves társát nem.

Az eset az Elsők a Mount Everesten című dokumentumfilmben is szerepel, a végzetes lavina 11.55-től látható, Klein Dávid pedig 16.33-tól mesél a tragédiáról (a videót 18 éven felülieknek ajánljuk):

"Nehezen nyitottam utána mások felé. Persze megismertem sok embert, mászogattam néhányukkal, de expedíciós társam nem volt. Szilárd az első, akivel ismét el tudom ezt képzelni" – mondta már 2016-ban a 41 éves Klein.

A világon 8000 méter feletti hegyből 14 van, mára csak a Sisapangma főcsúcsára és a K2-re nem jutott fel magyar hegymászó még oxigénpalackkal sem, a Mount Everestet pedig palack nélkül nem mászta meg még magyar hegymászó. Klein az Everesten tett kísérletei során 2007-ben 8600, 2014-ben pedig 8700 méterig jutott serpák és oxigénpalack használata nélkül, de eddig mindig az északi oldalon próbálta megmászni a hegyet. Most a Déli-nyeregben (déli normál útvonal) vágnak neki, amelyen ugyan nagyobb a forgalom, de szerinte ez nem jelenthet problémát.

Suhajda Szilárd (jobbra) az új társForrás: Magyar Everest Expedíció 2017

"Egyszerűen ki kell kerülni őket. Az északi oldal egyébként egy kicsit kietlenebb, a délin pedig egy mélyen bemetszett folyóvölgyben kell menni. Az is a Déli-nyereg mellett szól, hogy jobban lehet akklimatizálódni. Az északin a hármas tábor például túl magasan van, 8300 méteren nem tudtam megfelelően pihenni, akkor csak két órát tudtam megállni, ami arra elég, hogy meglazítsam a felszerelésemet, kicsit felfrissítsem a vérkeringésemet, és igyak valamit, ami szintén komoly munka ilyen körülmények között.  A 2014-es eredményemhez még 150 métert kell megtennem, ehhez az kell, hogy hosszabb ideig vagy gyorsabban mozoghassak, ez a déli oldalon szerintem adott lesz" – magyarázta Klein.

Így kell a világ tetejére jutniForrás: Magyar Everest Expedíció

Mászás szempontjából nem tartják a legnehezebb hegynek, ettől függetlenül rendkívüli veszélyeket hordoz magában a világ legmagasabb csúcsának meghódítása. Sir Edmund Hillary volt az első 1953-ban, aki megmászta a hegyet, palack nélkül 1978-ban Reinhold Messner és Peter Habeler ért fel a csúcsra először.

George Mallory volt az első, aki 1924-ben kísérletet tett arra, hogy egyáltalán elérje a csúcsot, máig nem sikerült bizonyítani, hogy feljutott-e, azóta több mint 200-an vesztették életüket a Mount Everest megmászása közben, egyes források szerint a 300-hoz közelít a halottak száma.

A csúcsra vezető útvonalon a mai napig holttestek hevernek,  főleg a hármas tábor, vagyis jóval 8000 méter fölött, és szinte lehetetlen lehozni onnan őket. Legfeljebb úgy, ha a Déli-nyeregnél, a keleti fal felé lelökik őket, de az nem igazán humánus. 

Az oxigénhiányos levegő komoly hallucinációkat okoz, így a palack nélkül mászók gyakran képtelenek racionális döntéseket hozni, de olyan is előfordul, hogy ebben az állapotban egyszer csak elalszanak, és egyszerűen megfagynak. A csúcson akár 300 km/h-s sebességű szél is lehet.

A Föld istenasszonyaForrás: Thinkstock
A Mount Everest számokban

A földön tizennégy 8000 méternél magasabb hegycsúcs létezik, mindegyik Ázsiában, a Himalája és a Karakorum hegyvonulataiban helyezkedik el. A Mount Everest (tibeti nevén Csomolungma, ami a föld istenasszonyát jelenti) a tengerszinttől számítva a világ legmagasabb pontja, a különböző mérések szerint 8840 és 8850 méter között van, egy 2010-es mérés szerint 8848 méter, de minden évben 4-5 millimétert nő.

- 7004-szer értek a csúcsra eddig, 6588 férfi- és 416 női mászás volt.
- 200-nál kevesebben mászták meg oxigénpalack nélkül, ez az összes mászás 2,8 százaléka.
- 55-66 százalékkal kevesebb oxigén van minden egyes lélegzetvételkor az Everest tetején, mint egy normál tengerszinti lélegzetvételkor.

Évente több százan próbálják megmászni a Mount Everestet (2012-ben több mint 500-an mászták meg). A gazdagabb, de kevesebb tapasztalattal bíró mászók serpák segítségével, oxigénpalackkal állnak sorba a hegyen, hatalmas tumultust okozva, másokat életveszélyes helyzetbe sodorva ezzel, és nem mellékesen rengeteg szemetet fent hagyva a magasban. A nepáli kormány ezért tilalmat vezetne be, és szeretné, ha csak olyanok próbálkoznának a Csomolungmán, akik már legalább egy 6500 méteres hegyet megmásztak.

A jelenségről több hegymászó szerint is rendkívül hiteles filmet készítettek 2015-ben Everest címmel:

A Magyar Everest Expedíció 2017 márciusában indul, és körülbelül két hónapig fog tartani.