Új csúcs és francia győzelem a Vendée Globe-on

Yachting Horizontal
French skipper Armel Le Cleac'h gives a thumb up as he sails his Imoca monohull upon his arrival at the finish line of the Vendee Globe solo around the world sailing race, on January 19, 2017 off Les Sables d'Olonne, western France. / AFP PHOTO / Damien MEYER
Vágólapra másolva!
Armel Le Cléac'h új csúccsal győzött a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen: a francia hajós csütörtökön 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc után ért célba.

Az eddigi rekordot a szintén francia Francois Gabart tartotta, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg. A földkerülő megmérettetésen eddig mindig francia siker született.

A 39 éves Le Cléac'h - aki a legutóbbi két viadalon második helyen végzett - után várhatóan az éjszakai órákban fut be másodikként a brit Alex Thomson, akinek az elmúlt napokban még volt esélye megelőzni vetélytársát.

Armel Le Cléach a célba érés pillanataiban Forrás: AFP/Damien Meyer

Fa Nándor továbbra is nyolcadik helyen hajózik, még 4577 mérföldre van a céltól a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungaryvel.

A mezőnyt - amelynek utolsó tagja félúton jár Új-Zéland partjai és a Horn-fok között - eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.