Társoldalunk:

Szexmentes élettel kisebb a doppingveszély

2017.01.20. 19:09

Érdekes véleményt fogalmazott meg Vitalij Mutko orosz miniszterelnök-helyettes. A korábbi sportminiszter azt állította, hogy a sportolók szexuális élete komoly torzulásokat okozhat a doppingtesztek eredményeiben.

Mutko szerint a férfiak DNS-e a szex után napokig megmarad a nők szervezetében, ezért szerinte a doppingteszten elbukott orosz női sportolókkal szemben igazságtalanul jártak el, és jogtalanul büntették meg őket.

"Ha egy női sportolói öt nappal az aktus után ellenőriznek, akkor a teszt még férfihormonokat mutathat ki a szervezetében, és máris droghasználattal gyanúsítják" – nyilatkozta, utalva az állami támogatású orosz doppingolásról szóló McLaren-jelentés azon vádjaira, hogy két női jégkorongozó vizeletében is férfi-DNS-re bukkantak.

Az úszó Julija Jefimova és Vitalij Mutko az orosz sportolók olimpiai köszöntésénForrás: AFP/Alexander Nemenov

"Ha egy sportoló megcsókol egy drogos lányt, akkor külföldiként felmentik, oroszként megbüntetik" – mondta a Szport Ekszpressznek.

Mutko utalt arra, hogy a kanadaiak világbajnok rúdugrója Shawn Barber kokainnal akadt fenn a doppingvizsgálaton, mégis indulhatott Rióban, mert azt állította, egy kábítószer hatása alatt álló nővel töltötte az estét.

De a francia teniszező Richard Gasquet is azzal indokolta, hogy 2009 márciusában kokaint találtak a vizeletében, hogy egy olyan nővel csókolózott egy miami buliban, aki kábítószert fogyasztott.