Vágólapra másolva!
Abaházi Csaba, a 103.9 Sláger FM műsorvezetője egy éjszakát a szabadban töltött, a földön aludva, mínusz 10 fokban, hogy így hívja fel a figyelmet azokra, akiknek minden éjjel a szabadban kell aludniuk. Az idén a Mount Everest csúcsára induló Klein Dávid és Suhajda Szilárd segített neki.

„Miután elmúltak az ünnepek, hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni egymásra, pedig a januári és februári fagyok ugyanúgy szedik az áldozataikat a hajléktalanok között. Néhány takaróval, meleg ruhával, bárki tud segíteni rajtuk. Én is adakozom és erre buzdítom minden hallgatónkat" - mondta Abaházi Csaba, aki műsorvezetőtársához, Vágó Piroshoz kedden reggel hat órakor az utcáról érkezett meg.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd segített Abaházi Csabának Forrás: Faster Promotion

"Perceket tudtam csak aludni, mert borzasztóan hideg volt, szinte fél fokonként éreztem, hogy hűl a levegő. Hiába, vettem fel három nadrágot, a derekam és a lábam nagyon fázott - folytatta Abaházi. - Volt egy pont, mikor úgy éreztem feladom, de aztán arra gondoltam, hogy egyetlen éjszakát legalább ki kell bírnom.

Az utcán alvásra expedíciós hegymászók készítették fel,

Klein Dávid és Suhajda Szilárd ugyanis pontosan tudja, mire kell figyelni a szabadban alvásnál.

A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő hegymászók már átélték az időjárás legszélsőségesebb fokozatait is. Jelenleg az Everesten a téliszezonban a csúcs régióban a hőérzet akár mínusz 65 fok is lehet, a tavaszi szezonban valamivel kedvezőbb lesz, amikor indul a Magyar Everest Expedíció 2017.

Hiába volt szakszerűen felöltöztetve, Abaházi így is fázott Forrás: Faster Promotion

A hegymászók tanácsaikkal látták el Abaházi Csabát, ellenőrizték az öltözetét, hálózsákját, figyelmeztették a folyadékbevitel fontosságára, illetve arra, hogy nehogy alkoholt igyon, mert az végzetes is lehet.

Klein Dávid a leghidegebb élményét az Alaszkai-hegységben található Denali hegyen szerezte a szinte folyamatos közel mínusz 45 fokos időjárásban. "Az teljesen elfogadható, ha Csaba óránként felriad, a nem megszokott környezet miatt, más a levegő, más a hangok, a testhelyzet ezek mind elsőre szokatlan tényezők. De, ha azt veszi észre, hogy negyed óránként érzi, fel kell kelnie, akkor ellenőrizni kell a szigetelést.

Meg kell figyelni honnan jön a kellemetlen hőérzet. Érdemes körülnézni, a talaj egyenetlenséget megvizsgálni. Fontos a fejet takarni, mert azon keresztül veszítjük a legtöbb hőt" - mondta Klein Dávid.

Suhajda Szilárd is segített Abaházi Csabának Forrás: Faster Promotion

"Védőfolyadék nagyon fontos - tette hozzá Suhajda Szilárd. - A legtöbb hőt a fej, a kéz és a lábunk adja le. Nagyon fontos, hogy a lábunkat védjük, de ne szoros cipővel, mert az korlátozza a vérkeringést. Így elkerülhetjük a fagyási sérüléseket, ami a perifériákon a legvalószínűbb."

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 28-án indul a Magyar Everest Expedíció 2017, amelynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. Az expedícióról további részleteket itt olvashat.

Az ország, amelyet meghódíthatnak a magyarok