Vágólapra másolva!
Az oroszok 2012-es magasugró olimpiai bajnoka, Ivan Uhov is kérvényt nyújtott be a nemzetközi sportági szövetséghez, hogy semleges színekben versenyezhessen a nemzetközi viadalokon.

Ő már a tizenegyedik orosz atléta, aki ilyen kérelemmel fordult a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez (IAAF) - erősítette meg moszkvai televíziós nyilatkozatában Dmitrij Sljahtyin, az orosz szövetség elnöke. A semleges sportolóként szerepelni vágyók között van két világbajnoki címvédő is, a 110 gátas Szergej Subenkov és a magasugró Marija Kucsina.

Ivan Uhov a léc fölött Forrás: AFP/Johannes Eisele

Igényükkel valamennyien azután jelentkeztek, hogy az IAAF ez évtől új feltételrendszert vezetett be az orosz atléták számára. Január eleji közleményében az IAAF kiemelte, hogy az orosz szövetség felfüggesztése nem változott, így az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken. Az IAAF igenjének egyik feltétele, hogy a kérvényezők bizonyítsák:

nem volt közük közvetlenül - tudtukkal vagy anélkül - ahhoz, hogy az Orosz Atlétikai Szövetség nem megfelelő doppingellenes rendszert működtetett.

Az orosz szövetséget a botrány miatt 2015 novemberében függesztette fel az IAAF, tavaly nyáron pedig fenntartotta döntését. A riói olimpián csupán egyetlen orosz atléta, az Egyesült Államokban élő távolugró, Darja Klisina szerepelhetett.