Társoldalunk:

Olimpiai bajnok a doppingolás legalizálása mellett

2017.01.27. 12:21

Sydney olimpiai bajnok atlétája, Nils Schumann bírálta a doppingellenes rendszert, mert állítása szerint csak óriási költségeket emészt fel, és nem tudja teljesíteni a feladatát.

A 800 méteres síkfutás olimpiai, világ- és Európa-bajnoka szerint a doppingellenes küzdelem elbukott. „Az egész rendszert a kukába kellene dobni. Csak viszi a pénzt, de eredményt nem produkál" – idézte Schumannt a Spiegel.

Szerinte tiszta feltételeket csak a teljesítményfokozó szerek legalizálása teremtene. „A sport identitásválsággal küzd, ezt a problémát lehetetlen orvosolni. Az élet minden területén elfogadjuk és használjuk ezeket a szereket, de a sportolóktól azt várjuk, hogy erkölcsileg más szabályokat kövessenek? Sajnos ez csak illúzió" – mondta.

Nils SchumannForrás: AFP/Olivier Morin

A futó elismerte, ha lett volna lehetősége a doppingolásra, akkor nem tudja, hogy erkölcsileg tiszta maradhatott-e volna, és tudott-e volna nemet mondani.

Érdekesség, hogy a sportoló ellen 2006-ban doppingvétség miatt vizsgálatot indított a Német Atlétikai Szövetség, mert a kiskorúak tiltott szerekkel való ellátásáért elítélt edző, Thomas Springstein a büntetőperében megemlítette a nevét. A vizsgálatokat azonban hónapokkal később lezárták, és Schumannt sohasem tiltották el.