Társoldalunk:

Fa Nándor: Muszáj volt nem érezni, nem fázni, nem fájni

2017.02.08. 13:44

Az volt a legfontosabb, hogy ne éljen érzelmi életet, hanem úgy működjön, mint egy gép – mondta Fa Nándor, aki több mint három hónap után szerdán célba ért a Vendée Globe vitorlásversenyen a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary nevű hajójával. A sajtótájékoztatón azt mondta, a Vendée Globe már nem az ő versenye, hanem gépek versenye a gépekkel.

A világ legnehezebb földkerülő vitorlásversenyének tartott viadalon a mezőny második legidősebb tagja volt a 63 éves magyar hajós, aki a célba érés után úgy fogalmazott, hogy álmában sem gondolta volna, hogy a nyolcadikként végezhet. 

Néhány nappal a célba érés előtt: 

„Azt gondoltam, hogy a 10–15. hely között van a helyem, és 100 napon belül akartam célba érni. Remekül felkészített hajók és profi versenyzők voltak az ellenfeleim. Az én koromban, ezzel a hajóval nem gondoltam, hogy itt végezhetek”  – kezdte Fa Nándor, aki 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a Földet. 

A célba érés: 

Azt mondta, az volt a legfontosabb számára, hogy ne kezdjen el érzelmi életet élni. Muszáj volt gépként működnöm, nem érezni, nem fázni, nem fájni. Ha elkezdek azon gondolkozni, hogy mit keresek itt, és mit csinálok, az bajba sodort volna. Sokat leveleztem a családommal, és erőt adtak az üzenetek is, amiket kaptam az emberektől, szükségem volt rájuk. Nagyon hosszú volt a verseny, végig hideg volt. Még akkor is, ha a verseny második fele már nem verseny, hanem vitorlázás volt, a felénél számomra véget ért a verseny, hiszen nem volt körülöttem egy ellenfél sem, akit láttam volna.” 

Megszólalt a Himnusz is: 

Fa Nándor szerint a legutóbbi éjszaka volt a legkeményebb az elmúlt három hónapban. 

„Hatalmas szél volt, nagyon gyorsan mentem, 50 csomós nyomásban, az elmúlt éjszaka értem el a csúcssebességemet. Iszonyú kemény volt, nem voltam benne biztos, hogy megmarad az árboc és a vitorla.  Összefontam az ujjaimat, és reménykedtem, hogy túléli a hajóm, és túlélte. A legbüszkébb pedig arra vagyok, hogy egyszer sem kellett árbocra másznom, márpedig ezt az árbocot én magam csináltam. Volt olyan, hogy Istennek kiabáltam, hogy csinálj bármit, én akkor is hazamegyek a családomhoz. Isten azt akarta, hogy itt legyek, a magyar szellem azt akarta, hogy itt legyek.” 

Az első mondatok: 

A saját tervezésű hajóját firtató kérdésre Fa Nándor így válaszolt: "Amikor eldöntöttem, hogy építek a Vendée Globe-ra egy hajót, akkor 62 éves voltam, de 22 évesnek éreztem magam. Könnyebben építettem meg a hajót, mint ahogy végigmentem a versenyen. Ha még egyszer nekikezdhetnék, akkor egy gyorsabb hajót építenék, egy repülő gépet. Ezek ugyanis már nem hajók, hanem gépek. A Vendée Globe is gépek harca gépekkel. Ez már nem az én versenyem, nem akarom ezt a trófeát. Nekem már az a dolgom, hogy a családommal legyek. Az agyamban már összeállt egy új hajó virtuális terve, de azt a hajót már nem fogom megépíteni. A mostani út annyi energiát emésztett fel, hogy csoda, hogy volt bennem ennyi."

A megérdemelt ünneplés:

Fa Nándor 63 évével a verseny korrekordere lett, ennyi idősen még senkinek sem sikerült végigvitorláznia a Vendée Globe-ot. Harmadszor indult el a földkerülő versenyen, amelyen az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.  

A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg. 

A mezőnyt, amely tavaly november 6-án indult útnak, eredetileg 29 hajó alkotta, 11 azonban már feladta a viadalt.