WiFi-n keresztül üzenhetnek az Everestről

Horizontal
A general view from Everest Base Camp towards the summit of Mount Everest in Nepal on May 17, 2009. Bad weather conditions forced three Nepalese Sherpa brothers to give up their plans to set a new world record by spending 24 hours in the "death zone" on top of Mount Everest. Pemba Dorje Sherpa, 30, and his two younger brothers reached the summit on May 19, but were forced down after only two hours, Pemba told AFP after returning to Kathmandu. AFP PHOTO/COURTESY OF PEMBA DORJE SHERPA / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Fél éven belül a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten is lesz wifi a nepáli kormány ígérete szerint.

Az ingyenes szolgáltatást több táborban is kialakítják a Himalájában, az ázsiai ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontján - jelentette csütörtökön hivatalos forrásokra hivatkozva az EFE.

A Himalájába utazók már a 2860 méteren fekvő Luklában is ingyen használhatják majd a wifit, amelyet a Mount Everesten az 5380 méteren fekvő alaptáborig építenek ki - közölte a spanyol hírügynökséggel Acsjutananda Misra, a nepáli távközlési hatóság szóvivője.

Csak nem fogja leárnyékolni az böhöm nagy hegy Forrás: AFP/Str

A hatóságok szándéka, hogy a turisták körében legnépszerűbb helyeken legyen ingyen elérhető internet. Ez jelentős előrelépés lesz az országban, ahol az internetpenetráció 54 százalékos.

A kezdeményezés célja a turisták kényelmének fokozása mellett az is, hogy természeti katasztrófák esetén könnyebb legyen a kommunikáció. "A Mount Everest régiójában gyakoriak a lavinák és sokan tűnnek el. Reméljük, hogy az internethozzáférés révén könnyebb lesz kezelni az ilyen helyzeteket" - mondta a szóvivő. Legutóbb 2015 áprilisában, földrengést követően zúdult nagy lavina a 8848 méteres hegy alaptáborára.

A tragédiában 19-en meghaltak, hetvenen megsérültek.

A Mount Everesten jelenleg műholdas telefont használnak.

A legnagyobb magasság, amelyen Nepálban elérhető az internet, a 4410 méteren fekvő Dingbocse. A helyi szállodák 2 megabyte forgalmat 3 dollárért kínálnak.

2017 tavaszán Klein Dávid és Suhajda Szilárd személyében kétfős magyar expedíció indul az Everestre, hogy honfitársaink közül elsőként próbálják meg palackozott oxigén és magashegyi teherdók segítsége nélkül elérni a 8848 méteres csúcsot. A témában írt cikkeinket ide kattintva olvashatja el.