Vágólapra másolva!
Erőben nincs elmaradása a világ élmezőnyével szemben a magyar szabadfogású birkózóknak, ám technikailag van miben fejlődniük Mihail Haracsura, a felnőtt válogatott új edzője szerint.

A magyar szövetségnek adott interjúban a versenyzőként kétszeres világbajnok korábbi klasszis arról beszélt, hogy meglátása szerint az elsődleges problémát az okozza, hogy szűk a mezőny a fogásnemben Magyarországon.

"Nyilván itthon kicsi a konkurencia, és innen erednek a bajok úgy általában a magyar szabadfogású birkózásban. Hozzáteszem, a klubokban a szakági edzők száma sem elegendő. Ezen jó lenne változtatni, és ezt én is a feladatomnak tekintem" - hangsúlyozta a tréner.

Az 1979-ben és 1982-ben 68 kilogrammban vb-első sportember több mint két évtizede dolgozott már egy rövidebb ideig Magyarországon, ahova elmondása szerint örömmel tért vissza.

"Az elmúlt huszonhárom évben, amióta itt voltam, a birkózás sokat változott, persze idősebb lettem én is, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, amit be tudok építeni az edzői munkámba. A magyarországi felkérés egy markáns, új fejezet a pályafutásomban" - jegyezte meg a válogatott edző.

Az ukrán tréner januárban kezdte meg a munkát, s már túlvan a csapattal egy párizsi nemzetközi versenyen, szombaton pedig a teljes hazai mezőnnyel megismerkedhet a BHSE kosárlabdacsarnokában sorra kerülő Honvéd-kupán.

"Párizs volt birkózóinknak és nekem is az igazi rajt. A verseny előtt három hétig dolgoztunk együtt és a francia fővárosban mérhettük fel első ízben, hol tartunk. Volt, ami tetszett, volt, ami nem, de ez egy hosszú folyamat. Fontosabbnak tartottam a győzelemnél is, hogy az adott pillanatban megcsinálják azt, amit kérek tőlük a mérkőzéseken" - mondta Haracsura, aki a 2020-as olimpiáig olyan csapatot szeretne felépíteni, mely éremre esélyes, s tagjai mindenki számára kemény ellenfelek.